Aardappelgerechten, Burger, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch, w26
Radijssalade en roerbak courgette met mungbonen burger – Vegan
Ingrediënten roerbak courgette en radijssalade
voor 2 personen
* Aardappelen naar behoefte
* Ca. 10 radijsjes
* Handje verse bieslook
Dressing
* 1 el extra vierge olie
* 2 tl rode wijnazijn
* Paar drupjes citroensap
* Vers gemalen peper en zout
Mungbonen burger
* 2 eetl. sesamzaad
* 300 gram mungbonen, gekookt (of 100 gram drooggewicht, geweekt en gekookt)
* 50 gr gemalen noten
* 1 tl kurkuma
* 1 tl komijnzaad
* Snufje nootmuskaat
* Nog kleiner snufje foelie
* 1 el. citroensap
* Ca. 4 el. havermoutmeel
* Vers gemalen peper en zout
Roerbak courgette
* 2 kleine courgettes
* 1 teen knoflook
* Bakolie
* Vers gemalen peper en zout
* Plukje Parrano snippers
* Handje verse peterselie
Bereiding van de Roerbak courgette en radijssalade
Zet ’s avonds of ’s morgens je mungbonen in de week.
1. Als eerste doe je de mungbonen, kurkuma, komijnzaad, nootmuskaat, foelie, citroensap, wat peper en zout in een kom. Roer het goed door elkaar en maal het grof met de staafmixer. Als het niet goed ‘aan elkaar plakt’, maal dan nog even vóór je de noten en havermout erdoor doet. Kneed vervolgens met je hand de gemalen noten erdoor en dan beetje voor beetje de havermoutmeel. Het moet een goed plakkerig mengsel worden. Voeg eventueel bakolie toe. Laat het even rusten.
2. Terwijl dat ligt te rusten schil, ontpit en was je de aardappelen, waarna je ze in een minuut of 20 gaar kookt.
3. Daarna doe je de ingrediënten voor de dressing voor de radijssalade in een kom en klop het goed door elkaar met de garde. Was en verwijder kop en wortel van de radijsjes. Vervolgens snijd je daar dunne plakjes van.
4. Was de bieslook en hak de blaadjes fijn. Voeg het toe aan de dressing en meng door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Dit kan op smaak komen terwijl je de rest maakt.
5. Was (en schil eventueel) je de courgettes en snijd ze in stukjes.
Bereiding van de burgers
6. Vorm de burgers met ingevette handen of twee ingevette eetlepels. Vet beide zijden en rand in en bestrooi met overgebleven havermoutmeel. Verwarm de bakolie in een koekenpan. Bak de burgers aan beide kanten ca. 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
7. Verwarm in de tussentijd olie in een pan en roerbak de courgette blokjes.
8. Tik, terwijl je af en toe de courgettes roert en op de burgers let, met iets zwaars op de knoflook, verwijder de onderkant, spoel even af en hak de knoflook fijn. Dit doe je bij de courgette als deze zo goed als gaar is, bak ze dan een paar tellen mee.
8. Giet de aardappelen af, breng de courgettes op smaak met peper en zout en schep het eten op.
Eet smakelijk 🙂
Tips
- Havermoutmeel maak ik door havermout in een elektrische koffiemolen te malen.
- Maak de burgers in een verloren uurtje en vries ze in.
- Maak een sausje van (overgebleven) cranberries.