Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Sauzen en dressings
Rijst met wortel en geroosterde paprika saus
Ingrediënten rijst met wortel en geroosterde paprika saus
Voor 2 personen
AH volle meergranen rijst, zie tips
* 3 a 4 dikke winterwortelen
* Dikke el boter
* 1 dikke ui
* Klein schijfje verse gember
* 1 knoflook teentje of meer
* Snufje foelie
* Dikke snuf nootmuskaat
* Dikke snuf komijnpoeder
* Dikke snuf korianderpoeder
* Vers gemalen zwarte peper
* Chili naar smaak
* 3 eieren
* 1 groene paprika
* Kleine tl za’atar
* 3 – 4 dikke el volle kwark
Bereiding ijst met wortel en geroosterde paprika saus
1. Als eerste zet je water op om de rijst in te koken. Doe dat volgens de gebruiksaanwijzing van het pak.
2. Daarna schil en was je de winterpeen. Snijd die in plakjes met een machine of doe hetzelfde als ik: gebruik een dunschiller. Duurt even wat langer, maar is goed voor de armspieren 😉
3. Laat dan halverwege het schillen de boter warm worden in een pan waar ook de rijst straks bij past. Stoof de eerder geschilde wortel hierin met de deksel half op de pan en ga verder met plakjes schillen. Roer telkens een nieuw stapeltje plakjes door de eerder gestoofde.
4. Kook de eieren in zo’n 8 minuten bijna hard en check je rijst.
5. Dan schil, was en snipper je de ui. Schuif wat wortel aan de kant, voeg een piepje boter toe en bak de uitjes.
7. Vervolgens doe je hetzelfde met de gember: schillen, fijnhakken, door de ui.
8. En tenslotte tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn. Bij de uien, even aanbakken en door de wortel roeren.
9. Evenals de foelie, nootmuskaat, komijnpoeder, korianderpoeder, zwarte peper en eventueel Chili. Deksel half op de pan en lekker gaar stoven.
Naar de paprika saus
10. De eieren zijn nu ongeveer hard. Laat ze ‘schrikken’ in koud water.
11. Rooster de paprika tot het vel zwart blakend in de oven. Of steek een mes dwars door de bovenkant van de paprika. Rooster de paprika door deze in het vuur van de gaspit te houden terwijl je af en toe draait. Niet schrikken bij de eerste knalletje als het vel knapt! 🙂
12. Wanneer de paprika zwarte plekken heeft, snijd je het doormidden, verwijder de zaadlijsten en het vel.
13. Pureer de paprika met wat za’atar. (vervang eventueel met wat sesamzaad, snuf tijm en oregano, snufje komijnzaad, drupjes citroen)
14. Pel 1 ei en voeg die met de kwark bij de paprika en puls dat glad met de staafmixer. Verwarm dit heel voorzichtig in een pannetje op een vlamverdeler.
15. Terwijl dit warm wordt, roer je de rijst door de wortelen en pel je de andere 2 eieren.
16. Giet de saus over de ijst met wortel en klaar is Kees.
Eet smakelijk 🙂
Tips
- Kook extra rijst en maak morgen de romige paddestoelen rijst met port saus ❯
- Wanneer je morgen of overmorgen een ei op brood wilt eten, kook die dan direct mee. Dat scheelt weer energie. Gooi het hete water over mos op je tegels.
- Als je kind al wat groter is én je een gasfornuis hebt, is het een leuk ‘knap-avontuur’ om samen de paprika te roosteren. Gebruik dan een veilige tang of een lange vork van kaasfondue.