Aardappelgerechten, BBQ, Brunch, Burger, Hoofdgerechten vegetarisch, Maaltijdsalade, Peulvruchten, Voorgerecht
Rode bieten aardappel salade met DIY witte bonen burger
Ingrediënten rode bieten aardappel salade met bonen burger
Voor 2 personen
Rode bieten aardappel salade
4 goede aardappelen
2 el mayo
3 el kwark
1 el extra vierge olie
1 ui
Zure uitjes ❯ zilveruitjes ook prima
Vers gemalen zwarte peper
Zout
Handje rauwe noten
Pakje gekookte eco bieten
Peterselie
DIY witte bonen burger
Gebruik wat je over hebt van dit gerecht ❯
of maak de burgermix nu en bewaar wat voor morgen zodat je het sperzieboontjes gerecht snel kunt bereiden. Dit recept is voor een paar burgers. Eet ca. 135 gr gare bonen ter vervanging van vlees als je eerder op de dag geen eiwitten at.
1 wortel
1 klein knoflookteentje
Ca. 300 gr gare Eko witte bonen (= ca. 100 gr gedroogd)
Ca. 1 el ketjap
1 dikke tl uienpoeder
Zeker 2 koppen havermout
Ca. 1 afgestreken tl nootmuskaat
Ca. 1 afgestreken tl kurkuma
Snuf foelie
Vers gemalen zwarte peper
Zout
Plakje vegetarisch gestremde kaas
Bak olijfolie
Bereiding van de Rode bieten aardappel salade met witte bonen burger
Zet ’s morgens je bonen in de week.
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ca. 10/15 min. gaar.
Vervolgens gaan we de burger maken.
2. Was en schil de wortel en snijd die vervolgens door de helft, leg die op de aardappelen en kook een paar minuten tot de wortel zo goed als gaar is.
3. Vervolgens tik je met een pot op het knoflookteentje, verwijder de onderkant, schil en spoel even af waarna je de knoflook grof hakt.
4. Doe de knoflook samen met de bonen en de rest van de ingrediënten in een kom en mix het met de staafmixer zo’n beetje glad, afhankelijk van of je het lekker vindt om stukjes boon terug te vinden.
5. Hak de praktisch gare wortel in stukken afhankelijk van wat je lekker vindt, maar wat kleiner is handiger met het ‘modelleren’ van de burger.
6. Schep dan beetje bij beetje de havermout erdoor. Flink wat, tot het een stevige substantie heeft. Proef of er nog wat smaak aan toegevoegd moet. Het kan wat plakkerig zijn, geeft nix. Doe er eventueel nog wat havermout bij, ook bij mij blijft het wat slapper dan de burgers uit de winkel.
7. Check of je aardappelen zo goed als gaar zijn. Zo ja, giet ze af en laat ze afkoelen.
8. Leg goed wat havermout op een bord. Schep daar met 2 lepels de bonen mix op en maak dat in een vorm met de lepels.
9. Daarna duw je met de lepels de havermout vlokken goed tegen de zijkanten aan en bedek de bovenkant ook. Laat zo opstijven in de koelkast.
10. Vervolgens schil, was en snijd je de ui heel fijn. En de zilveruitjes grof.
11. Daarna doe je de extra vierge olie, mayo en kwark in een schaal, samen met de fijngesneden uien. Voeg peper naar smaak toe en zout toevoegen als je noten ongezouten zijn.
12. Snijd de rode bieten in kleine blokjes en roer ze door de mayo/ kwark.
Terug naar de witte bonenburgers.
13. Verhit daarvoor een koekenpan, zet de warmtebron vrij laag en voeg goed wat bakolie toe. Leg een havermout-vlok in de olie om te zien of het heet genoeg is. Het moet een beetje bubbelen rond de vlok. Pak met 2 spatels voorzichtig een burger en leg die in de pan. Als de burger uit vorm raakt, dan klop je het geheel weer wat aan 🙂
14. Ondertussen snijd je de aardappelen wat kleiner en roer ze door de rest van de salade.
15. Leg je burgers op de andere kant.
16. Was de peterselie en hak het grof.
17. Stamp de noten grof in de vijzel, roer ze door de rode bieten aardappel salade.
18. Haal de burger met de 2 spatels uit de pan, leg ze op de borden. Rode bieten aardappel salade ernaast en bestrooien met peterselie.
Eet smakelijk 🙂