Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Ovengerechten, w21, Winter recepten
Rode bieten brood met rauwkost
Ingrediënten rode bieten brood met rauwkost
voor 2 personen
* 500 gr verse rode bieten (of een pakje gekookte rode Eko bieten)
* Ca. een kopje havermout meel.
* 1 ei
* Een hand pompoenpitten
* Niet te dikke 2 el olijfolie
* 1 el gedroogde rozemarijn
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
Als beleg:
Alles wat je lekker vindt zoals notenpasta, tahin, hummus, fruit, zaden, rauwkost, (gegrilde) groente.
Ik had notenpasta en gebroken noten, manlief ei en feta. Beide klaverzuring, verschillende kiemgroenten, wortel, geroosterde biet, sla, tuinkruiden en avocado.
Bereiding van de rode bieten brood met rauwkost
1. Als eerste kook je de bieten gaar. De duur hangt af van de grootte van de bieten en of het zomer en winterbieten zijn.
2. Daarna verwarm je de oven voor op 190 graden. Als de rode bieten gaar zijn, verwijder je het vel en de wortel. Dan snijd je de rode bieten in plakken van ongeveer een halve centimeter. (Vang het vocht op verder in het recept en als het overblijft voor een sapje, mix bv met appelsap en honing)
3. Leg de bieten op een rooster en bak ze zo’n 25 minuten. Wel even checken, ze moeten roosteren maar niet verbranden. Zet de oven niet uit maar verhoog de temperatuur naar 220 graden.
4. Maal met de staafmixer de geroosterde rode bieten met de rest behalve het ei. Proef of je nog wat zout o.i.d. wilt toevoegen. Als dat gedaan is roer je het ei erdoor. Het moet ongeveer de dikte hebben van hummes of dik softijs. Als het dikker is doe je er wat bietensap bij, als het te dun is wat meel.
5. Ik heb ovenvaste borden en ben een makkelijke koker, dus ik bak het brood rechtstreeks op de borden, maar het kan natuurlijk ook op een platte bakvorm. Heel eruit krijgen is soms een ding, maar gebroken smaakt het even lekker 😉 Vet je vorm heel licht in en minimaal bloem. Klop het overtollige eraf.
Leg dotten van de bietenpuree op je vorm en smeer voorzichtig uit met een spatel. Het moet ongeveer een halve centimeter dik. Zet weer in de oven en bak het gaar in ca. 30 minuten. Check vanaf 20 minuten of het niet verbrand. De randjes verbranden sneller, dat is niet zo erg. Daarnaast is het een kwestie van smaak; wat langer als je het knapperiger wilt, korter als je het zachter wilt. Verbrand de bovenkant maar is het brood nog niet gaar? Doe de oven ietsjes zachter en leg zilverfolie over je vorm.
6. In de tussentijd maak je het beleg klaar en ga je even lekker in de zon zitten.
7. Haal je rode bieten brood uit de oven, maak de onderkant los als dat niet vanzelf gaat en beleg het zoals je lekker vindt. Houd je van sausjes? Zure room is hier lekker bij.
Eet smakelijk 🙂