Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Noten
Rode bieten puree met notensaus
Dit hoofdgerecht maak je eenvoudig veganistisch door de kaas weg te laten en eventueel te vervangen met bijvoorbeeld plantaardige kookroom. Arganolie is erg gezond, maar erg duurzaam is het denk ik niet. Vroeger kwamen de arganbomen in heel Noord-Afrika voor, maar nu is hij een bedreigde boomsoort volgens UNESCO. De arganboom die alleen in het zuiden van Marokko groeit, wordt steeds schaarser. De olie wordt gewonnen uit de zaden van de vrucht. Het best koop je 100% pure olie van de eerste koude persing. Biologisch zegt niets over de kwaliteit van de olie.
Ingrediënten rode bieten puree met notensaus
Voor 2 personen
Rode bieten puree
* Aardappelen naar behoefte
* 500 gr voorgekookte rode bieten
* 2 plakken kaas
* 1 el arganolie
* Snuf venkelzaad
* Snuf nootmuskaat
* Versgemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Cashewnoten sinaasappel saus
* 3 handen rauwe cashewnoten
* 1 sinaasappel
* 1 el agave siroop
Bereiding van de rode bieten puree met notensaus
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze daarna in gelijke stukken en stoom/ kook ze dan gaar.
2. Daarna kook je de noten ca. 8 minuten.
3. Intussen snijd je de kaas klein en pureer daarna de bieten. Roer de kaas en olie dan door de gepureerde rode bieten.
4. Vervolgens pers je de sinaasappel en doe dat in een hoge mengkom evenals de agave siroop.
5. Giet daarna de noten af en doe die ook in de mengkom en pureer het tot een gladdere saus als de notensaus op de foto. Want ik vond de mijne net wat te grof.
6. Ten slotte stamp je de aardappelen met de rode bieten. Breng het daarna op smaak het venkelzaad (even malen in de vijzel) evenals nootmuskaat, peper en zout en klaar is je rode bieten puree met notensaus!
Eet smakelijk 🙂