Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Noten, w22
Rode bieten puree met notensaus
Arganolie is erg gezond, maar erg duurzaam is het niet. Vroeger kwamen de arganbomen in heel Noord-Afrika voor, maar nu is het een bedreigde boomsoort volgens UNESCO. De arganboom die alleen in het zuiden van Marokko groeit, wordt steeds schaarser. De olie wordt gewonnen uit de zaden van de vrucht en de olie smaakt nootachtig. Het best koop je 100% pure olie van de eerste koude persing. Biologisch zegt niets over de kwaliteit van de olie.
Ingrediënten rode bieten puree met notensaus
Voor 2 personen
Rode bieten puree
* Aardappelen naar behoefte
* 500 gr voorgekookte rode bieten
* Handje geraspte kaas
* 1 el argan- of (wal-) notenolie
* Snuf venkelzaad
* Paar blaadjes maggikruid of drupjes maggi
* Snuf nootmuskaat
* Versgemalen zwarte peper
* Eventueel (Himalaya) zout
Cashewnoten sinaasappel saus
* 3 handen cashewnoten
* halve sinaasappel
* 1 el honing of agave siroop
Bereiding van de rode bieten puree met notensaus
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze daarna in gelijke stukken en stoom/ kook ze dan gaar.
2. Intussen brand je rauwe noten in een oven van 160 graden, minuut of 12 tot ze lekker beginnen te ruiken. Tussendoor even roeren. Als je geen rauwe noten hebt, of ze rauw wilt eten sla je dit over.
3. Daarna rasp je de kaas en dan de bieten. Verwarm de bieten, roer de kaas en olie door de rode bieten.
4. Vervolgens pers je de sinaasappel en doe dat in een hoge mengkom evenals de agave siroop.
5. Daarna de noten erbij en pureer het tot een gladde saus.
6. Ten slotte stamp je de aardappelen met de rode bieten. Breng het daarna op smaak het venkelzaad (even malen in de vijzel) evenals fijn gehakt maggikruid, nootmuskaat, peper en zout en klaar is je rode bieten puree met notensaus!
Tip: ik bewaar de ‘kontjes’ van de kaas. Die rasp ik en vries het in.
Eet smakelijk 🙂