Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Veganistisch, w27
Rode kool met gebakken kaas en aardappelpuree
Rode kool doet mij altijd een beetje aan de herfst denken en aangezien het toch herfstig is buiten leek dit me een pirma gerecht 🙂
Ingrediënten rode kool met gebakken kaas en aardappelpuree
Voor 2 personen
Rode kool
* 1 rode kool
* 1 tl mosterd
* 3 el ahornsiroop
* Snufje gerookte paprika poeder
* Snuf versgemalen nootmuskaat
* 1 blokje plantaardige bouillon
* Vers gemalen peper
* 1 zure appel
* 1 grote ui
* Citroensap naar smaak
* Olijfolie geschikt voor bakken
* Keltisch zout
Aardappelpuree
* Aardappelen naar behoefte
* Extra vierge olie
* Snuf versgemalen nootmuskaat
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
Verder
* Juspoeder of blokjes
* Vegetarisch gestremde / vegan, gerookte (geiten)kaas
* Olijfolie geschikt voor bakken
Bereiding van de rode kool
1. Breng eerst water aan de kook voor de rode kool, een bodem water is voldoende. Was dan de buitenkant van de rode kool schoon (en snijd een stuk van de kool dat je nodig hebt.) Dat stuk snijd je in heel dunne reepjes. Leg dit in het kokende water.
2. Roer er daarna de mosterd, siroop, paprikapoeder, nootmuskaat, bouillon en peper door.
3. Dan schil, was en snipper je de ui heel fijn. Roer dit ook door de rode kool.
4. Schil ook de appel, snijd die dan in 4 parten. Verwijder daarna het klokhuis, snijd de appel nog wat fijner en voeg de stukjes bij de kool.
5. Voeg ca. 2 el citroensap en ca. één el olie toe en proef of je nog wat smaakmaker wilt toevoegen. Het zuur van de appel en citroen wordt behalve als smaakmaker ook gebruikt om de kool mooi rood te houden. Laat het geheel lekker sudderen en ga verder met de aardappelpuree.
Bereiding van de aardappelpuree, gerookte kaas en jus
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze daarna in gelijke stukken en stoom / kook ze in ca. 15 minuten gaar.
2. Intussen laat je een pan heet worden en verhit je de olie. Zet de warmtebron daarna lager, snijd dan de kaas in plakken van 1,5 cm dik en bak die in de olie goudgeel.
3. Maak ook de jus in een steelpan.
4. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en voeg er vervolgens een scheut walnoten olie, peper, zout en nootmuskaat bij. Stamp de aardappelen vrij grof en proef ten slotte of er nog iets van smaakmaker bij moet.
Klaar is je rode kool met gebakken kaas, eet smakelijk!