Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Sauzen en dressings, Vleesvervangers, w50
Rode kool met appel, zwarte bessensaus en aardappelen pastinaak puree
Rode kool met appel, zwarte bessensaus en aardappelen pastinaak puree
Voor 2 personen
Rode kool met appel
Ca. 400 gr rode kool
Zure appel
Suiker naar smaak ( ca. 1 el)
3 kruidnagelen
1 el plantaardige boter
1 scheutje azijn
Zwarte bessensaus
300 gr zwarte bessen
3 uien
Ca. 200 ml rode wijn
Scheutje rode balsamico azijn
100 gr (palm) suiker
Verse gember
Snuf kaneel
Vers gemalen zwarte peper
Aardappel pastinaak puree
Ca. 200 gr aardappelen
Ca. 125 gr pastinaak
1 appel
Zout
Extra vierge olie (ik had arganolie)
Bereiding van de rode kool met appel
1. Zet om te beginnen wat water op om de kool in te koken. Was dan de buitenkant van de rode kool schoon en snijd een stuk van de kool dat je nodig hebt. Dat stuk snijd je in heel dunne reepjes.
2. Leg dit in het kokende water, een bodem water is voldoende, en alle ingrediënten behalve de boter en azijn.
3. Schil de appel, snijd de appel in 4 parten, verwijder het klokhuis en snijd de appel nog wat fijner. Voeg het bij de kool en kook het geheel ongeveer een half uur. Het zuur van de appel (en azijn) zorgt ervoor dat je kool mooi rood blijft.
Bereiding van de aardappelen pastinaak puree
4. Terwijl de rode kool gaar staat te worden, borstel of schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook/ stoom ze gaar.
5. Dan bostel of schil je de pastinaak, snijd die in even grote stukken als de aardappel en stoom of kook ze samen gaar. Als je ze kookt, doe dat dan in weinig water. Het dikke stuk pastinaak snijd je wat smaller, de rest van de wortel laat je aan 1 stuk en leg je bovenop de rest. Omdat het dunner is, is het eerder gaar.
6. Schil de appel, snijd de appel in 4 parten, verwijder het klokhuis en snijd de appel nog wat fijner. Leg dat op de pastinaak en laat het mee stomen/ koken.
De zwarte bessensaus koken
Ik heb zwarte bessen uit mijn tuin, die ik in de diepvriezer bewaar en daarom kan ik veel gebruiken. Je kunt ook de helft gebruiken, dus 150 gram. Gebruik dan ook 1 ui minder.
7. Voor de zwarte bessensaus spoel je de bessen eerst goed af in een vergiet. Verwijder dan de steeltjes. In dit geval is het niet erg als de besjes kapot gaan tijdens dit werkje.
8. Dan schil, was en snipper je 2 uien fijn en 1 in reepjes.
9. Vervolgens schil je de gember en rasp of snipper die fijn.
10. Doe daarna alle ingrediënten in een pan en breng het aan de kook op matig vuur. Roer het regelmatig door totdat de suiker is opgelost en laat het mengsel dan zonder deksel op lage temperatuur pruttelen. Vergeet niet het tussendoor af en toe door te roeren en laat het indikken tot een dikkige saus.
Verder met de aardappel pastinaak puree
11. Wanneer de aardappelen/ pastinaak gaar zijn, giet je ze af. Als je de pastinaak apart hebt gekookt, bewaar dan wat van het vocht. Stamp de aardappelen/ pastinaak met wat olie en eventueel nog wat zout grof of fijner zo je wilt. Doe dit met een ‘ouderwetse’ stamper en niet met de mixer. Daar wordt het ‘lijmig’ van.
Samen
12. Bak een vleesvervanger en laat die even uitlekken.
13. Verwijder intussen de kruidnagelen (als je ze nog kunt vinden 😉 ) uit de rode kool en maak de kool af met de boter en azijn. Proef even of het zout/ zoet/ zuur genoeg is, voeg anders nog wat toe. Wanneer je teveel kooknat hebt, kun je het binden met aardappelmeel of bloem.
14. Schep de aardappel pastinaak puree op en de rode kool met appel en schep hierover de zwarte bessen saus.
Eet smakelijk!