Kerst
Rode kool met cranberries vegetarisch vegan Kerst hoofdgerecht
Hoofdgerecht: rode kool met cranberries
Vegans vervangen de roomboter door plantaardige en honing door andere zoetstof.
Ingrediënten voor de rode kool met cranberries
Voor 2 personen
Groenten en fruit
* Kleine rode kool
* 2 handen cranberries
* 1 ui
* 1 appel
* 1/2 citroen
Verder
* 1 el (bruine) suiker
* 1 el (appel) azijn
* Port, rode wijn of rode druivensap
* Boter
* 1 el honing of andere zoetstof
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
* 3 kruidnagelen of afgestreken tl poeder
* Ceylon kaneelstokje
* Scheut sinaasappelsap
Voorbereiding van de rode kool met cranberries
1. Eerst was je de bloemkool en snijd daar de bovenkant vanaf dat je wilt eten, ca. 300 gram. Leg dat plat neer en snijd het in hele fijne reepjes. Leg dat even apart en sprenkel er citroensap over.
2. Vervolgens was je de cranberries en laat ze uitlekken.
3. Dan schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in dunne plakjes.
4. Daarna schil je de appel, verwijder het klokhuis en snijd het in blokjes. Giet hier ook wat citroensap over tegen het bruin worden.
Bereiding van de rode kool met cranberries
5. Zet een pan op gemiddelde temperatuur en laat de suiker karamelliseren.
6. Voeg daarna de azijn, port en boter toe en laat dit ca. 2 minuten inkoken.
7. Vervolgens doe je de uien erbij, evenals de honing, peper en zout, kruidnagel en het kaneelstokje. Laat daarna nog eens 2 minuten inkoken.
8. Hierna voeg je de rode kool toe, evenals de appel en cranberries en een goede scheut sinaasappelsap.
Als je het van te voren bereidt, kun je hier eerst stoppen en de rest 20 minuten voor het opdienen doen.
9. Kook de rode kool met cranberries in ongeveer 15 minuten gaar. Roer het af en toe door.
Eet smakelijk 🙂