Aardappelgerechten, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Noten, Sauzen en dressings, w42
Rode kool met tamme kastanjes appel en zelfgemaakte soja burger
Als ik aardappelen kook, doe ik dat voor 2, 3 dagen tegelijk. Aardappelen koop ik altijd biologisch omdat ze veel bespoten worden. Rode kool wordt vaak veel te lang gekookt, maar kook rode kool zo kort mogelijk zodat de vitamines en mineralen bewaard blijven. Het bevat vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. Verder natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, mangaan, koper en zink. Rode kool is onder andere goed voor je ogen, spijsvertering en je hart. Bovendien zitten er veel antioxidanten in en zelfs een soort pijnstiller. Eten dus, dit recept voor rode kool met tamme kastanjes appel 🙂
Ingrediënten rode kool met tamme kastanjes appel en zelfgemaakte soja burger
Voor 2 personen
Rode kool en aardappelen
* Gekookte aardappelen naar behoefte (Kook wat extra voor dit gerecht ❯)
* 1 rode kool
* 1 appel
* 2 – 4 uien
* Ca. 2 – 3 el (plantaardige) boter om mee te bakken
* Suiker naar smaak
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout naar smaak
* 3 kruidnagelen
* 1 laurierblad
* Snufje vers geraspte nootmuskaat
* Ca. 1 kopje balsamico azijn (Of appel of gewone)
Tamme kastanjes appel ‘jus’
* 2 appels
* 2 handen tamme kastanjes of andere noten
* Ca. 2 el (plantaardige) boter om mee te bakken
Zelfgemaakte soja burger
* Half bakje tofu. Bio als je GMO wilt vermijden.
* 2 tl curry kruiden ketchup
* 1 el (even geweekt) lijnzaad
* 1 el zonnepitten
* Een dikke tl Marmite
* Snufje vers geraspte nootmuskaat
* Vers gemalen zwarte peper
* Eventueel Himalaya zout
* Oud broodkruim
* 1 klein ei (of 1 el tomatenpuree met ca. 2 el bloem)
Bereiding van de DIY soja burger
1. Eerst laat de tofu uitlekken, leg eventueel een schone doek klaar, knijp het vocht zoveel mogelijk uit de tofu en droog het eventueel nog op een doek.
Bereiding van de rode kool en aardappelen
2. Vervolgens schaaf je de rode kool. (ik maak altijd de hele kool op en wat ik over heb doe ik op brood of vries ik in.)
3. Laat dan een pan met een dikke bodem heet worden, verlaag de temperatuur en smelt de boter.
4. Intussen schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes. Doe deze, evenals de rode kool in de boter en roerbak dit even. Roer dan de peper en zout erdoor naar smaak. In rode kool gebruik ik meer zout dan normaal, maar dat is een persoonlijke smaak. Vervolgens roer je de kruiden erdoor.
5. Terwijl je regelmatig roert, ontpit, schil en was je de aardappelen en snijd ze even groot. Roer dan de suiker door de rode kool en stoom/ kook de aardappelen gaar.
6. Voeg dan wat van de azijn toe aan de rode kool en proef of je de smaak zo goed vindt. Giet er eventueel wat meer bij. Van de azijn krijgt de rode kool een mooie rode kleur.
7. Verlaag de temperatuur en laat dit zo pruttelen.
Bereiding van de DIY soja burger
8. Pak intussen een schaal en doe alle ingrediënten hierin, behalve de tofu, het broodkruim en het ei. Roer dit goed door elkaar.
9. Roer er dan snel de tofu door, zodat de smaak niet ‘vastkleeft’ aan één deel. Ik ‘kneed’ het gewoon met de hand.
10. Daarna gebruik je zoveel broodkruim, dat het een goed samenhangend geheel wordt. Proef of je de smaak goed vindt. Als het toch gemakkelijk uit elkaar valt, roer er dan eventueel (met een vork) nog een ei door. Laat dit even rusten.
Bereiding van de tamme kastanjes appel ‘jus’
11. Op naar de tamme kastanjes appel ‘jus’. (Roer eerst even door de rode kool :)) Was (en schil) de appelen, verwijder het klokhuis en snijd zowel de appelen als tamme kastanjes in plakjes.
12. Intussen laat je een steelpan heet worden, verlaag de temperatuur en smelt de boter. Als de boter nét bruin begint te worden doe je de appelen en tamme kastanjes hierin en laat het garen op lage temperatuur met de deksel half op de pan.
Afronden
13. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Leg wat broodkruim op het aanrecht/ plank en draai 4 bolletjes van de tofu terwijl je het goed in elkaar drukt. Vorm de bol daarna tot een burger. Leg de burger op het broodkruim. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de burgers goudbruin terwijl je af en toe door de kastanjes en rode kool roert.
14. Giet de aardappelen af, schep de aardappelen en rode kool op. Druk daarin een kuiltje met de opscheplepel van het tamme kastanje mengsel.
15. Leg de burger ernaast (of 2, de andere is ook heerlijk op brood de volgende dag) en klaar is je rode kool met tamme kastanjes appel ‘jus’.
Eet smakelijk 🙂