Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Veganistisch, Vleesvervangers, w43
Rode paprika met rijst – vegan
Ik heb niet altijd zin in koken na een dag hard werken, herkenbaar? Dit is dan zo’n gerechtje dat ik snel even ‘in elkaar flans’ om toch m’n pitamietjes binnen te krijgen. Paprika is niet zo milieuvriendelijk deze maanden (kies paprika uit Spanje) maar paprika heb ik altijd in huis, ik vind het heerlijk! Wist je dat paprika familie is van peper en dat rode paprika bijzonder veel vitamine C bevat? Eet ze dus ook rauw om je weerstand te verhogen tegen griep en covid-19. De rode smaakt ook het zoetst. Paprika’s worden behoorlijk bespoten en koop ik biologisch. Wie mijn recepten dagelijks volgt weet dat ik ook elke dag ui (hoeft niet bio) en knoflook eet. Behalve dat in één middelgrote ui net zoveel vezels zitten als in één snee bruinbrood, zit het ook bomvol quercetine, een antioxidant die goed opgenomen wordt door het lichaam en heel goed is voor je hart- en bloedvaten.
Ingrediënten rode paprika met rijst
Voor 2 personen
Rode paprika met rijst
* (Basmati) Rijst naar behoefte ( één kopje droog = ca. 3 kopjes gekookt)
* 2 á 3 grote rode paprika’s
* 4 uien
* Olie om in te bakken
* Bouillonpoeder
* 2 knoflook
* een stuk komkommer
* Eventueel een vleesvervanger naar keuze. Ik had DIY soja burger over ❯
Smaakmakers
* Ca. 1 tl garam massala
* 1 el kokos (rasp, vlokken what ever)
* Een scheutje ketjap of tamari
* Vers gemalen zwarte peper
* Eventueel zout
* Goede bos peterselie
Voorbereiding van de DIY soja burger
1. Eerst was je de paprika, snijd de paprika dan over de hele lengte door vanaf de kroon en breek de paprika open terwijl je de kroon eruit breekt. Verwijder eventuele restjes van de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
2. Dan schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes.
3. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de paprika en ui aan.
4. Intussen tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn.
5. Vervolgens roer je de knoflook en rijst door het paprika mengsel tot de rijst wat glazig wordt. Intussen breng je wat water aan de kook. Voor één kopje rijst kook je anderhalf kopje water.
6. Doe de garam massala en bouillonpoeder door de paprika en giet het hete water er al roerend langzaam bij. Doe de deksel op de pan en til die niet meer op tot er ‘gaatjes in de rijst valen. Dat duurt een minuut of 10.
Afronden
7. Schaaf daarna een komkommer (met de kaasschaaf). Doe daar naar wens wat dressing door.
8. Was dan de peterselie, sla het droog en pluk het wat kleiner.
Bak eventueel een vleesvervanger, maar nodig is het niet als je al voor je vitamine B12 hebt gezorgd. Nederlanders eten over het algemeen veel meer eiwitten dan nodig is. Je hebt gemiddeld zo’n 1,1 gram eiwit per kilo van je lichaamsgewicht nodig. Ben je 60 kilo, dan heb je 66 gr eiwit nodig. In 100 gram gekookte witte rijst zit 2,5 gr eiwit, zilvervlies 3,2. In één volkoren boterham 8,4.
Weetje: Als je zweet echt stinkt, kan dat komen omdat er eiwitten worden verbrand ipv vetten of glucose. Dat kan wijzen op een ijzer tekort.
9. Roer de kokos, ketjap, peper en peterselie door de rijst en klaar is je rode paprika met rijst. Proef of je nog zout wilt toevoegen.
Eet smakelijk 🙂