Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Noten, Vleesvervangers, w47
Rokerige andijvie met cranberries
Zowel krul- als gewone andijvie uit Nederland zijn deze maand een milieubewuste keuze. Wist je dat andijvie familie is van witlof? Vandaar de wat bittere smaak. Andijvie is, vooral rauw bijzonder gezond door de grote hoeveelheden vitamines en mineralen.
Ingrediënten rokerige andijvie met cranberries
Voor 2 personen
Rokerige andijvie
* Ca. 1 kg aardappelen
* Kleine stronk (jonge) andijvie
* Handje handje Vegetarische Slager Speckjes
* Dikke scheut melk
* Dikke el boter
* 2 handen noten
* 2 plakjes rookkaas
Cranberries
* Cranberries (diepvries, anders gedroogd of compote)
* (Vlierbloesem) siroop
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Olie om mee te bakken
Bereiding van rokerige andijvie met cranberries
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Stoom/ kook ze in ca. 20 min. gaar.
2. Daarna giet je wat vlierbloesemsiroop in een pannetje en kook daarin de cranberries tot ze ploffen. Verlaag de temperatuur en laat het zo zachtjes pruttelen.
3. Verder met de andijvie. Daarvoor snijd je de andijvie in de lengte doormidden en eventueel nog eens. Zet een bak om water op te vangen onder de kraan. Houd de krop bij de wortel vast en was daarna onder de lopende kraan goed het vuil tussen de bladeren weg. Vervolgens leg je de krop op de snijplank, verwijder de onderkant en snijd de andijvie in reepjes.
4. Dan verwarm je in een koekenpan wat olie en bakt de plant spekjes daarin zachtjes goudbruin.
5. Breek vervolgens de noten fijn in de vijzel of gewoon door er met een zwaar ding op te slaan.
6. Scheur daarna de kaasplakjes in reepjes.
7. Controleer dan of de de aardappelen gaat zijn. Zo ja, giet ze dan af en doe ze weer in de pan. Voeg de melk en boter toe aan de aardappelen en stamp het met een stamper tot een grove puree.
8. Zet de pan op een lage temperatuur pit en meng de reepjes andijvie per portie door de aardappelen. Schep de plant spekjes erdoor en breng het geheel daarna op smaak met peper en zout.
9. Leg dan een laagje andijvie op een bord, strooi er wat noten en gerookte kaas op en leg daar weer wat andijvie op. Zo krijg je de rokerige andijvie.
Eet smakelijk 🙂