Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch, w36
Romige aardappel stoof met prei en paprika recept
Verwennerij met dit ‘indulging’ gerecht! Een kemirinoot is het vruchtvlees uit de noot van de Aleurites moluccana boom. Als je geen kemiries in huis hebt (vlug halen! Ze blijven een eeuwigheid goed.) kun je het vervangen door macademia noten. Eet ze niet rauw, maar pof, kook of roerbak ze voor je het eet. In Engeland worden ze ‘candlenut’ genoemd; ze zijn zo vet, dat ze branden als een kaars 🙂 Verder bevatten ze vit. B1, natrium, kalium calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink; best gezond dus! Kemeri maakt het gerecht romig en ook iets dikker.
Ingrediënten romige aardappel stoof met prei en paprika
Voor 2 personen
Romige aardappel stoof
* Ca. 5 aardappelen
* Het lichte deel van één prei
* 1 paprika
* 1 grote ui
* 2 teentjes knoflook
* Olijfolie om te bakken
* Half blik (of wat meer 😉 dikke kokosmelk (room)
* Eventueel een ei
Kruiden
* 6 kemirienoten
* Dikke tl komijnzaad
* 1 el ketoembar (bolletjes)
* 1 el laos
* 2 laurierblaadjes
* 1 el kurkuma
* Vers gemalen zwarte peper
* 2 tl Miso Shiro sweet (of wat Keltisch zout en snufje suiker)
Voorbereiding van de kruiden
Hiervoor gebruik ik de vijzel. Als je die niet hebt, snijd onderstaand dan héél fijn.
1. Eerst schil, was en snijd je de ui door de helft en daarna in plakken. Leg in de vijzel.
2. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Snijd de knoflook vervolgens door de helft. Leg dit ook in de vijzel.
3. Evenals de djinten, ketoembar en kemirienoten en stamp het geheel fijn tot een massa.
Zet 2 eieren op. Kook ze ongeveer 6 minuten, zet eventueel een wekkertje.
Bereiding van de romige aardappel stoof
4. Intussen schil, was en snijd je de aardappelen door de helft en dan in dunne reepjes.
5. Laat dan een pan heet worden en verhit een behoorlijk flinke scheut olie. Zet de warmtebron lager en fruit de kruiden massa. Voeg de laos toe, net als de laurierblaadjes, kurkuma en de peper.
6. Bak de aardappelreepjes daarna mee in het kruidenmengsel.
7. Terwijl dat bakt en je af en toe roert, was je de paprika Leg de paprika in de lengte neer en snijd de bovenkant eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes en voeg het bij de aardappelen.
8. Vervolgens snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei heel fijn en voeg het bij de aardappelen. Roerbak dit tot de paprika wat zacht wordt.
9. Terwijl je af en toe roert, pel je de eieren. Leg ze in de romige aardappel stoof.
10. Voeg daarna de kokosmelk en miso/ zout toe.
11. Laat dit vervolgens ca. 10 minuten pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Omdat de olie boven komt drijven, kun je het er ook met een eetlepel uitscheppen als je niet teveel vet wilt eten. (Ofschoon het wel zo lekker is ;))
12. Breng daarna het geheel tenslotte op smaak met peper (sambal) en eventueel ook nog wat zout.
Indulge yourself 🙂