Bijgerecht, Bulgur, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, w39
Romige bloemkool met een pittig ei
Ingrediënten voor de romige bloemkool met een pittig ei
Voor 2 personen
Romige bloemkool
Couscous, bulgur of rijst
1 bloemkooltje, genoeg voor 2 personen
1 ui
1 knoflook
Sambal
1/2 tl laos
1/2 tl ketoembar
Bak olie
Ca. 150 ml kokosmelk
Zout
Pittige eieren
2 eieren (ik heb 4 gemaakt, lekker op brood de volgende dag)
1 ui
1 teen knofllook
1/2 tl laos
1/2 tl kurkuma
1/2 tl gemberpoeder
Bak olie
Half jusblokje
Ca. 150 ml kokosmelk. De rest van de kokosmelk kun je voor dit recept gebruiken ❯
Bereiding van de romige bloemkool met pittige eieren
1. Als eerste kook je de eieren in 6 minuten bijna hard.
2. Dan was je de bloemkool en breekt die in kleine roosjes.
3. Vervolgens kun je de ui voor de eieren schillen, afspoelen, en fijn snipperen.
4. Tik met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook, voor de eieren, heel fijn.
Naar de pittige eieren
5. De eieren zijn nu ongeveer klaar. Laat ze ‘schrikken’ in koud water en pel de eieren. Prik met een satéprikker op verschillende plekken door het ei heen.
6. Vervolgens laat je een steelpan met dikke bodem heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en bak de ui tot de stukjes glazig zijn.
7. Voeg dan de knoflook toe en na ca. 30 seconden de laos, kurkuma en gemberpoeder.
8. Schenk er dan de kokosmelk en een scheut water bij en de sambal naar smaak. Breng het geheel aan de kook. De sambal kan ook pas op het bord toegevoegd, ieder pittig naar eigen smaak.
9. Leg de doorgeprikte eieren in de saus en laat de saus indikken op de laagste stand van de warmtebron.
Verder met de romige bloemkool
10. Hiervoor schil, was en snipper je de overgebleven ui en knoflook.
11. Laat daarna een hoge pan met een dikke bodem heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en bak de ui ongeveer 2 minuten.
13. Roer dan de knoflook, laos en ketoembar door de ui. Dit laat je al roerend heel even bakken.
14. Zet de warmtebron hoog, waarna je de bloemkool erbij doet. Roerbak een minuut of 3. (Check intussen of er genoeg vocht bij de eiren is.)
15. Waarna de kokosmelk, een klein kopje water en wat zout toegevoegd kan worden. Doe de deksel met een kier op de pan.
16. Maak de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing van het pak.
17. Roer een half jusblokje door de saus.
18. Intussen kun je wat rauwkost maken en smaakjes pakken; gebakken uitjes, zoet zuur kun je vast op de borden leggen.
19. Controleer na een minuut of 6 -7 nadat de bloemkool opgezet is of deze gaar is.
20. Schep de couscous op en maak er een kuiltje in voor het ei en de saus en leg de bloemkool met wat ingedikte saus ernaast.
Mjom! Eet smakelijk 🙂