Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Vleesvervangers, w31
Romige dille schorseneren met zelfgemaakte friet
Deze romige dille schorseneren zijn in een mum van tijd klaar omdat de schorseneren uit een pot komen. Met zelfgemaakte friet en een kant en klare burger niet de gezondste, maar wel een lekkere maaltijd.
Ingrediënten romige dille schorseneren met zelfgemaakte friet
Voor 2 personen
Romige dille schorseneren
* 680 gr Hak schorseneren
* 1 ui
* 1 el vegetarisch gestremde roomkaas
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Dille
Zelfgemaakte friet
* Aardappelen naar behoefte
* Frituurvet om in te bakken
Bereiding van de zelfgemaakte friet
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd je ze in reepjes van ongeveer 1 cm.
2. Doe de aardappelreepjes met wat zout in een kom en schenk er lauw water in tot de reepjes onder staan. Laat dit zo even staan tot het water troebel wordt.
3. Terwijl de bloemkool op staat, laat je het frituurvet warm worden, zo’n 140 – 150 °C. Heb je net als ik geen frituurpan? Controleer dan de temperatuur door er een stukje brood in te doen als het vet warm is geworden. Als het stukje brood direct bakt, dan is de temperatuur goed.
4. Leg terwijl het frituurvet heet wordt een schone theedoek op je aanrecht. Giet de aardappelreepjes af in een vergiet en spoel nog even na. Spreid de reepjes uit over helft van de theedoek en droog ze goed door de andere helft erover te doen. Of gebruik 2 theedoeken
5. Leg keukenpapier op een bord of in een vergiet. Frietjes bak je in 2 keer.
6. Vervolgens doe je een deel van de reepjes aardappel voorzichtig in de olie. Frituur ze voor de eerste keer ongeveer 4 á 5 minuten tot ze gaar zijn en geel worden *. Schep ze er dan uit met de schuimspaan, laat goed uitlekken en leg ze op het keukenpapier.
7. Bak zo ook de rest.
Als alle reepjes voor de eerste keer gebakken zijn, zet je de warmtebron hoger, tot er een witte damp van het frituurvet afkomt. (Heb je een temperatuurmeter? Ca. 180 – 190°C)
8. De patat afbakken doe je door een deel van de voorgebakken patat in de nu hetere olie te doen. Bak ze in een minuut of 4 goudbruin. Terwijl het eerste portie in het frituurvet zit, leg je nieuw keukenpapier in het vergiet.
9. Schep de afgebakken patat uit met de schuimspaan, laat goed uitlekken. Leg ze op het keukenpapier en bestrooi ze met zout.
10. Bak zo ook de rest.
Bereiding romige dille schorseneren
1. Terwijl je staat te bakken maak je het simpele recept voor de romige dille schorseneren.
2. Daarvoor schil, was en snipper je de ui.
3. Laat dan een pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en fruit de uisnippers.
4. Als deze glazig worden, bak je de schorseneren mee totdat de uisnippers net bruin worden.
5. Dan roer je de roomkaas erdoor met een klein scheutje melk of water.
6. Voeg vervolgens de peper en zout toe en laat het even warmen.
7. Was daarna de dille en sla het droog. Hak het vervolgens heel fijn. Vlak voor het opscheppen roer je de dille er nog door. Zo behoudt het de smaak.
Eet smakelijk!