Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Vleesvervangers, w33
Romige doperwten, radijs salade en gebakken aardappelen
Als je verse erwten kookt, koop dan gave peulen waarin je de erwten goed ziet zitten. Ook dop je de doperwten het best vlak voor het koken omdat ze anders melig worden. Doperwten bevatten veel vezels en eiwit, meer dan de meeste andere groentes. Verder o.a. vitamine C en K, foliumzuur, ijzer, kalium, en zink. En gezonde fytonutriënten. Reden genoeg voor een bezoek aan de groenteboer.
Ingrediënten romige doperwten, radijs salade en gebakken aardappelen
Voor 2 personen
Romige doperwten
* 1 kilo verse doperwten peulen
* 2 takjes bonenkruid
* 1 el roomkaas
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Ca. 10 geitenkaas-bolletjes (ik kreeg ze, geen idee waar vandaan)
Radijs salade en gebakken aardappelen
* Bosje radijs
* 2 el rode balsamico
* 1 tl honing
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* 1 el extra vierge (argan)olie
* Gare aardappelen naar behoefte
* Olie om in te bakken
Bereiding van de romige doperwten, radijs salade en gebakken aardappelen
1. Als je geen gare aardappelen over hebt van dit gerecht, begin je als eerste met het schillen van de aardappelen. Stoom/ kook ze in ca. 15 minuten bijna gaar.
Heb je gare aardappelen? Begin dan met het doppen van de erwten. Druk daarvoor met je duimen op de onderkant van de peul. Dan knapt die open. Met je duimnagel duw je de erwtjes er dan in één beweging uit. Leg ze in een vergiet en spoel ze af met koud water.
Radijs salade
2. Daarna maak je de vinaigrette voor de radijs salade. Hiervoor doe je de balsamico, honing, peper en zout in de kom. Roer het goed door met een garde totdat het een romig, samenhangend mengsel is. Als het mooi gemengd is, voeg je druppelsgewijs de olie toe, terwijl je blijft kloppen met je garde. Proef dan of je nog iets aan smaak wilt toevoegen. Zet dat daarna even aan de kant en verwijder de bovenkant en het worteltje van de radijsjes. Was en schaaf de radijsjes hierna in plakjes en roer ze dan voorzichtig door de vinaigrette. Laat dat vervolgens in de koelkast even op smaak komen terwijl je verder gaat.
3. Breng een klein beetje water aan de kook in een steelpan met de schoongemaakte bonenkruid.
4. Intussen snijd je de aardappelen in plakjes.
5. Doe de doperwten in de steelpan en kook ze 3 minuten.
6. Terwijl dat kookt, laat je een koekenpan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron iets lager en bak de aardappelen.
7. Roer de roomkaas, peper en zout door de doperwtjes en zet de warmtebron uit tot de aardappelen gebakken zijn.
8. Schep tenslotte alles op en strooi een paar bolletjes over de doperwtjes.
Eet smakelijk!