Aardappelgerechten, DIY, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Vleesvervangers, w13, Winter recepten
Romige kaas prei met zelfgemaakte patat en bratwurst
Ingrediënten romige kaas prei met zelfgemaakte patat en bratwurst
Voor 2 personen
Bereiding zelfgemaakte patat
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd je ze in reepjes van ongeveer 1 cm.
2. Doe de aardappelreepjes met wat zout in een kom en schenk er lauw water in tot de reepjes onder staan. Laat dit zo even staan tot het water troebel wordt.
3. Laat het frituurvet warm worden, zo’n 140 – 150 °C. Heb je net als ik geen frituurpan? Controleer dan de temperatuur door er een stukje brood in te doen als het vet warm is geworden. Als het stukje brood direct bakt, dan is de temperatuur goed.
Bereiding romige kaas prei
4. Snijd intussen de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in ringen.
5. Laat ze ca. 7 minuten koken en daarna wat uitlekken.
Verder met de zelfgemaakte patat
6. Leg terwijl het frituurvet heet wordt een schone theedoek op je aanrecht. Giet de aardappelreepjes af in een vergiet en spoel nog even na. Spreid de reepjes uit over helft van de theedoek en droog ze goed door de andere helft erover te doen. Of gebruik 2 theedoeken.
7. Leg keukenpapier op een bord of in een vergiet. Frietjes bak je in 2 keer.
8. Vervolgens doe je een deel van de reepjes aardappel voorzichtig in de olie. Frituur ze voor de eerste keer ongeveer 4 á 5 minuten tot ze gaar zijn en geel worden *. Schep ze er dan uit met de schuimspaan, laat goed uitlekken en leg ze op het keukenpapier.
9. Bak zo ook de rest.
Tussendoor verder met de romige kaas prei
10. Snipper intussen de ui en bak deze in een koekenpan.
11. Als de uitjes een kleurtje krijgen voeg je de prei toe en laat je die ook nog even meebakken.
12. Voeg nu de roomkaas, kerriepoeder en de mosterd toe en roer goed door.
13. Voeg nog wat zout en peper toe aan de prei zodat deze lekker op smaak komt.
Verder met de zelfgemaakte patat
14. Als alle reepjes voor de eerste keer gebakken zijn, zet je de warmtebron hoger, tot er een witte damp van het frituurvet afkomt. (Heb je een temperatuurmeter? Ca. 180 – 190°C)
15. De patat afbakken doe je door een deel van de voorgebakken patat in de nu hetere olie te doen. Bak ze in een minuut of 4 goudbruin. Terwijl het eerste portie in het frituurvet zit, leg je nieuw keukenpapier in het vergiet.
16. Schep de afgebakken patat uit met de schuimspaan, laat goed uitlekken. Leg ze op het keukenpapier en bestrooi ze met zout.
Bak zo ook de rest.
17. Bak intussen de braadworsten mooi bruin en klaar.
Eet smakelijk!