Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Soep, w37
Romige venkelsoep met aardappel
Heb je nog uitgeschoten venkel in de moestuin staan? Ik heb een smakelijk soepje van de stelen gemaakt. Venkel is een heel gezonde groente en smaakt wat naar anijs. Het is een witte knol groente met groene uitlopers en mooi veertjes blad (venkelkruid). Alles kan gegeten worden, ook de bloemen en zaden.
Ingrediënten romige venkelsoep met aardappel
Voor 2 personen
Romige venkelsoep met aardappel
* Doorgeschoten venkel of 1 venkelknol
* Ca. 5 aardappelen
* Olijfolie om te bakken
* Ca. 1 el plantaardige bouillon
* 1 grote ui
* 2 teentjes knoflook
* 280 gram pot asperges
* 3 plakjes brie en 2 plakjes ter garnering (of neem vegan roomkaas)
Kruiden
* Dikke snuf koriander
* Snufje versgeraspte nootmuskaat
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Voorbereiding van de romige venkelsoep met aardappel
1. Eerst snijd je de venkel en zet het op in iets meer dan een halve liter water. Dit kun je ook ’s morgens doen voor je naar je werk gaat; breng het aan de kook, zet de warmtebron uit en laat de deksel erop.)
2. Laat de asperges uitlekken.
Bereiding van de romige venkelsoep
3. Intussen schil, was en snijd je de aardappelen door de helft en dan in plakjes.
4. Laat dan een pan heet worden en verhit een goede scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de plakjes aardappel, terwijl je het af en toe doorroert.
5. Intussen schil, was en snijd je de ui door de helft en daarna in plakjes. Roer de ui plakjes door de aardappel.
6. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel die vervolgens even af en snijd de knoflook fijn, waarna je het aan de aardappel toevoegt. Net als de koriander en snuf nootmuskaat.
7. Voeg het vocht van de venkel toe evenals de poeder bouillon. Breng het net aan de kook en zet de warmtebron weer lager en laat het ca. 10 minuten pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.
8. Snijd van de eerder uitgelekte asperges de punten af en snijd de rest daarna fijn. Knijp het nog eens goed uit zodat er geen vocht meer inzit.
9. Als je een venkelknol hebt gebruikt snijd je die eventueel ook fijner en voeg die ook toe.
10. Mix de soep met een staafmixer mooi glad en luchtig.
11. Voeg dan de asperge punten en brie toe, bewaar ook wat voor de garnering.
12. Breng daarna het geheel tenslotte op smaak met peper en eventueel ook nog wat zout.
Eet smakelijk 🙂
Ps: Ik heb daarna nog eens water aan de kook gebracht met de venkel. Dat heb ik een nacht laten trekken en het vocht in de vriezer gedaan voor een andere keer.