Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Ovengerechten, Peulvruchten, Veganistisch, w43
Savooiekool stoof met geroosterde kikkererwten – Vegan
<
Savooiekool stoof is lekker snel klaar en echt lekker met dit herfstweer. Het blad van savooiekool, of groene kool, is stevig en bobbelig en heeft een echte koolsmaak; heerlijk voor in stamppotjes of stoofschotels. Het bevat vitamine A, B1, B2, B6, B11 en veel C. Verder natrium, veel kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. (Savooie) kool is heel goed voor je ingewanden omdat ze ontstekingsremmende stoffen bevatten. Savooiekool is dan ook één van de meest gezonde groenten.
Ingrediënten savooiekool stoof met geroosterde kikkererwten
Voor 2 personen
Savooiekool stoof
* Ca. 5 gemiddelde aardappelen
* Ca. 400gr savooiekool
* 2 uien
* 2 knoflook
* 1 (gele of rode) paprika
* 2 tomaten
* Olie om mee te bakken
* 1 tl bruine suiker
* Snufje karwij
* 1 laurierblaadje
* 2 tl Marmite
* (Takjes verse) tijm
* Takje bonenkruid
* Snufje korianderpoeder
* Wat vers geraspte nootmuskaat
* Snufje foelie
* Snufje (gerookt) paprikapoeder
* Vers gemalen zwarte peper
* Eventueel Keltisch zout naar smaak
Geroosterde kikkererwten
* 75gr gedroogde of een kleine pot kikkererwten
* Scheutje bak-olie genoeg om de kikkererwten te bedekken
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout naar smaak
* Rozemarijn of Provençaalse kruiden of wat je lekker vindt
PS. Geen zin in roosteren? Laat de gare kikkererwten meestoven.
Als je geen bonenkruid hebt, laat je dat gewoon weg of vervangt het met tijm.
Bereiding van de geroosterde kikkererwten
1. Zet ’s avonds de kikkererwten in de week (twee keer zo veel water, eventueel met een snufje baking soda) en ververs ’s morgens het water. Kook ze beetgaar door ze met veel water op te zetten. Als je uit huis gaat, zet je de warmtebron uit en laat je de deksel op de pan. Thuisgekomen zijn ze gaar.
2. Spoel voor gebruik de kikkererwten (+ baking soda) eerst goed af en laat ze drogen of gebruik een schone vaten- of theedoek. Door te wrijven verwijder je de velletjes, maar zorg dat je ze niet plet. Je kunt ze ook gewoon tussen twee vingers nemen, zachtjes drukken en dan trek je het velletje er zo af. Je kunt dit ook overslaan, maar de kikkererwten worden er wel lekkerder van.
3. Zet intussen de oven op voorverwarmen.
4. Vervolgens meng je de olie met de peper, zout en kruiden. Roer hier de kikkererwten door zodat ze goed bedekt zijn en leg ze op een ovenschaal in de oven op 200°C. Na ongeveer 30 minuten zijn ze knapperig.
Voorbereiding van de savooiekool stoof
1. Eerst ontpit, schil en was je de aardappelen. Snijd ze in de lengte door de helft en dan in partjes.
2. Dan snijd je een stuk van de savooiekool dat je nodig hebt, waarna je dat stuk in héél fijne reepjes snijdt.
3. Daarna schil en was je de ui, snijd deze doormidden en in plakjes.
4. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn.
5. Was de paprika, snijd de paprika over de hele lengte door van kroon tot kroon en breek de paprika open naar de kroon toe. Deze breek je erna gemakkelijk uit. Verwijder eventuele restjes van de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes.
6. Als laatste was je de tomaten en snijd die in partjes.
Bereiding van de savooiekool stoof
7. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de ui glazig.
8. Voeg vervolgens de tomaten toe en even later de paprika evenals de knoflook en het laurierblad.
9. Wanneer dit een beetje geslonken is, voeg je wat water toe en breng dat aan de kook. Verlaag de temperatuur en roer er vervolgens de suiker, karwij, Marmite en het laurierblaadje erdoor tot de suiker en Marmite is opgelost.
10. Daarna leg je de aardappelen erin en daarop de savooiekool.
11. Leg daar de tijm en bonenkruid op evenals de korianderpoeder, nootmuskaat, foelie, paprikapoeder en peper. Misschien wil je er ook nog wat zout bij. Hussel dat voorzichtig door de kool, maar zorg dat de aardappelen onder blijven. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat het 7- 10 minuten stoven tot de aardappelen gaar zijn.
Eet smakelijk 🙂