Hoofdgerechten vegetarisch, Maaltijdsalade, Sauzen en dressings, Vleesvervangers, w40
Scrambled tofu met prei en oven aardappelen – Vegan
Vegan scrambled tofu is een heerlijke vervanger voor roereieren. Als je niet weet dat je tofu eet ipv eieren, proef je het verschil niet. Dat komt door het zwarte zout, Kala nama. Omdat het een zwavelachtige smaak heeft, lijkt het op de smaak van eieren. Maar je kunt het in veel gerechten en salades gebruiken. Ik doe bijvoorbeeld ook een beetje door de nasi. Scrambled tofu smaakt perfect bij dit prei met dragon recept en aardappelen gebakken in de oven.
Ingrediënten scrambled tofu met prei en oven aardappelen
Voor 2 personen
Oven aardappelen
* Aardappelen naar behoefte
* 1 dikke el maizena
* Peper en zout naar behoefte
* 1 tl paprikapoeder
* 2 el olie om te bakken
Prei
* Boter om te stoven
* 1 tl mosterd
* Himalaya zout
* Versgemalen zwarte peper
* 1 tl dragon
Scrambled tofu
* Blok tofu (bio als je GMO wilt vermijden)
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* Halve tl kurkuma of kerrie
* 1 el tamari (of vega sojasaus)
* Begin met een halve tl Kala namak (zwart zout)
* Vers gemalen zwarte peper
* Dikke scheut olie om mee te bakken
Voorbereiding scrambled tofu
1. Zet hiervoor iets zwaars op de tofu, minstens een uur maar liever langer, zodat het vocht eruit geperst wordt. Ik leg (’s morgens) de tofu in een vergiet. Vervolgens leg ik het bakje van de tofu er weer op en daar leg ik een plank op met iets zwaars. Een (gesloten) pot met water bijvoorbeeld.
Bereiding oven aardappelen
2. Als eerste verwarm je de oven voor op 200˚C. Daarna schil je de aardappelen, verwijder de pitten, snijd ze door de helft en dan in plakjes. Kook/ stoom ze even voor tot ze bijna gaar zijn en laat ze afkoelen op een schone theedoek.
3. Meng in een kom de overige ingrediënten. Vet een bakblik/ schaal licht in. Roer de droog geworden aardappelen door het maizena mengsel. Verdeel dat in de ovenschaal en schuif het in de oven tot de aardappelen knapperig zijn.
Bereiding prei
4. Hiervoor snijd je eerst de prei doormidden. Was het zand goed weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in ringen. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
5. Pak dan een pan en verwarm de boter en bak de prei even aan. Zet dan de temperatuur laag en laat de groente in eigen vocht gaar stoven met de deksel op de pan.
6. Voeg als de prei gaar is zowel de mosterd als het zout, peper en dragon toe.
Bereiding scrambled tofu
7. Eerst schil, was en snijd je de ui door de helft en dan versnipper je die.
Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant, schil en snipper de knoflook.
8. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit een goede scheut olie. Verlaag daarna de temperatuur tot bijna laag en smoor de ui langzaam zacht.
9. Intussen verkruimel je de tofu, tussen je vingers of met een vork. De stukjes moeten zo groot worden als stukjes roerbak ei.
10. Bak vervolgens de knoflook even met de ui mee en roerbak dan de tofu mee.
11. Strooi vervolgens de kurkuma erover en roer dat er gelijkmatig door. Bak dit een paar minuten zachtjes voor je de tamari en Kala namak erdoor roert. Proef even of je nog wat zout wilt en voeg als laatste nog peper toe.
Eet smakelijk 🙂