Eenpansgerecht / stamppot, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Jade
Shakshuka recept
Ingrediënten voor Shakshuka
* Olijfolie
* 2 rode uien
* 1 tl Ras el hanout
* 2 tl komijnzaad
* 3 teentjes knoflook
* 1 rode paprika
* 1 groene peper zonder zaad(lijsten)
* 6 tomaten
* 1 el biologische tomatenpuree
* 6 biologische eieren
* Verse koriander
* Zwarte peper
* Vers brood (pita/stokbrood/Turks brood, rustiek brood, etc.)
Bereiding Shakshuka
1. Pel eerst de ui en snijd deze vervolgens in stukjes. Bak de ui daarna in wat olijfolie, net zo lang totdat de uien glazig zijn.
2. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de groene peper en snijd de rest daarna in stukjes. Snijd ook de paprika in blokjes.
3. Voeg de paprika en groene peper aan de ui toe en bak deze een paar minuten.
4. Was intussen de tomaten en snijd ze in blokjes en pers dan de knoflook.
5. Roer vervolgens de Ras el Hanout, het komijnzaad en de knoflook door het paprikamengsel.
6. Doe daarna de blokjes tomaat en de tomatenpuree erbij en giet er tenslotte zo’n 150 ml water bij.
7. Proef dan of de smaak van de Shakshuka goed is en voeg desgewenst nog wat kruiden, zwarte peper of knoflook toe.
8. Laat het aan de kook komen en daarna nog even doorpruttelen (net zolang totdat het er als een dikke saus uit begint te zien).
9. Maak met een pollepel kleine kuiltjes in de ‘saus’ en tik de eitjes hierin.
10. Dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie, zet het vuur op een lage stand en wacht totdat de eitjes gaar zijn. De dooiers horen nog wel een beetje vloeibaar te zijn.
11. Strooi er als laatste nog wat korianderblaadjes over.
12. De Shakshuka is klaar, eet smakelijk!
Serveer met pita/stokbrood/Turks brood, etc.
Tips
- Voeg kikkererwten of andere peulvruchten toe.
- Ook lekker met platte peterselie, aan het eind toevoegen.
- Heb je Shakshuka over? Warm het op in de pan. Ook lekker als lunch.
- Brood over? Maak er croutons van ❯