Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Soep, Veganistisch, Winter recepten
Snert recept van oma – Vegan
1x eten, 1x preppen; heerlijke, gezonde soep in de diepvries. Handig voor als je ziek wordt of geen zin hebt in koken. Restjes groente kun je goed verwerken in snert.
Ingrediënten voor het snert recept van oma
Voor 4 personen
Snijden
* 2 grote uien, gesnipperd
* 1 dikke winterwortel
* 2 teentjes knoflook
* Kopje selderie
Verder
* 6 kopjes groentebouillon
* 2 kopjes gedroogde groene spliterwten
* 1/2 tl gedroogd bonenkruid
* 1/2 tl gedroogde dragon
* 1/2 tl gemalen komijn
* Zwarte peper
* Keltisch zeezout
* Roggebrood
* Gekruid worstje
Bereiding van het snert recept
Spoel eventueel de spliterwten de avond van te voren of ’s morgens schoon, verwijder eventuele ongerechtigheden en zet de spliterwten in de week.
1. Giet eerst de spliterwten af, spoel ze schoon en doe ze in een pan met de bouillon evenals bonenkruid, dragon en komijn. Breng het aan de kook en zet het weer laag met de deksel op de pan.
2. Daarna schil en was je de uien en snijd ze grof. Doe dit bij de spliterwten.
3. Was en schil dan de wortel en snij deze daarna in plakken. Roer dit ook door de spliterwten.
4. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn en ook bij de spliterwten.
5. Laat de snert vervolgens ca. een uur pruttelen tot de erwten uit elkaar vallen.
6. Als de snert gaar is, bak je de bratwurst.
7. Was en snijd intussen de selderij en roer het door de snert. Proef en voeg ten slotte eventueel nog wat dragon, peper en zout naar smaak toe.
Eet smakelijk! 🙂
Tips:
- Bonenkruid heeft een sterk aroma en een peper-achtige smaak, gebruik dus niet teveel als je daar niet van houdt. Bonenkruid helpt bij het beter verteren van vetten.
- Een restje prei, selderijstengel oid over? Verwerk het in de snert.
- Als ik ’s avonds pas laat kan koken, bereid ik de snert ’s morgens van punt 2 tot 5 voor. Dan zet het vast aan de kook en daarna zet ik het vuur zo laag, dat het pruttelt. Check wel even tussendoor of het niet aanbrandt 😉 Wanneer je het huis verlaat zet je de warmtebron uit. Laat de pan staan of zet het in de hooikist of onder een dekbed. Als je ’s avonds thuis komt is het (bijna) gaar.