Aardappelgerechten, DIY, Peulvruchten, w44
Sojabrokken recept met stamppot boerenkool
Sojabrokken klinkt nogal als dierenvoer he 🙂 toch het is een goedkoop alternatief voor soja vleesvervangers en, groot voordeel: je kunt zelf bepalen welke smaak en hoeveel zout je wilt toevoegen. Door met kruiden en sausjes te variëren krijg je steeds een andere smaak. Het is voor het recept een beetje lastig om de hoeveelheid kruiden te geven, ga lekker op je eigen smaak af. Koop bio en verantwoorde soja.
Ingrediënten sojabrokken recept met boerenkool
Voor 2 personen
Sojabrokken recept
* 60 gr Sojabrokken
* Water ca 3 delen
* Saus met een rooksmaak (of 1/2 tl gerookt paprikapoeder) ca 1 deel
* Vegetarische ketjap ca 1 deel
* Scheutje curry kruidensaus
* Knoflookpoeder naar smaak
* Halve tl uienpoeder
* Zwarte peper naar smaak
* Vers geraspte nootmuskaat, snuf
Stamppot boerenkool
* Aardappelen naar behoefte
* 450 gr diepvriesboerenkool
* Blokje maggi
* 1 el roomboter
* Vers gemalen zwarte peper en eventueel zout
* Jusblokjes of poeder
Voorbereiding van de sojabrokken
1. Eerst doe je alles behalve het water in een kom en dat mix even met een vork.
2. Daarna doe je er een goede scheut water bij en proef dan of je nog smaak wilt toevoegen. Roer je de sojabrokken er goed door, ik laat de brokjes krap onder het vocht staan en roer regelmatig. De sojabrokken zuigen het vocht op en smaken dus naar de marinade. Je kunt later eventueel nog water toevoegen of eventueel teveel uitknijpen. Na een paar keer weet je precies hoeveel water je moet toevoegen. Ze zijn goed geweekt (minuut of 10-20) als je door en door geweekt zijn.
Bereiding van de sojabrokken met stamppot boerenkool
3. Intussen ontpit, schil en was je de aardappelen. Zet een pan met een laag water op en snijd de aardappelen in gelijke stukken in verhouding met hoe lang het duurt voor je boerenkool gaar is.
4. Hierop leg je de diepvries boerenkool.
5. Verkruimel het maggiblokje en maal de peper erover en leg er wat vlokjes boter op. Deksel erop en als het gaar is vang je het vocht op en de rest stamp je. Voeg eventueel nog wat vocht dat je opgevangen hebt toe, de rest doe ik in m’n jus.
6. Terwijl de aardappelen op staan, verwarm je een koekenpan met wat olie en een beetje roomboter. Giet eventueel te veel aan vocht van de sojabrokken en bak ze rondom af en toe te roeren. Als laatste maak je een makkelijk sjuutje van een jusblokje.
Eet smakelijk 🙂