Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, w22
Sperziebonen stoofpot
Ingrediënten voor sperziebonen stoofpot
voor 2 personen
* 5 aardappelen
* 2 goede el masala (Hindoestaanse kerrie)
* (Kokos)Olie
* 2 dikke handen sperziebonen
* 3 worteltjes
* 2 uien
* 2 knoflooktenen
* Verse peper
* Spaanse peper of vegetarische sambal naar smaak
* Zout of bouillonblokje
* 3 takjes peterselie
* 2 Demeter eieren
Bereiding van de sperziebonen stoofpot
1. Schil de aardappelen, verwijder de pitten goed, was ze en snijd ze in 4 of meer stukken afhankelijk van de grote.
2. Doe de masala in een kom en roer de aardappelen hierdoor, zodat de masala de aardappelstukjes bedekt. Voeg zonodig nog wat massala toe. Verwarm de olie. Klop het overtollige masala van de aardappelen, anders brandt dat aan, en bak ze in de olie.
3. Kook ondertussen ca. 3 koppen water en ook de eieren. Was de sperziebonen waarna je de toppen er afhaalt en in stukken snijd. Vergeet je aardappelen niet af en toe te roeren.
4. Was daarna de wortels en snijd ze in plakken.
5. Schil en was de uien en snijd ze in plakken.
6. Tik met iets zwaars op de knoflooktenen, niet pletten 😉 verwijder de schil en onderkant en snijd ze fijn.
7. Roer de uien door de aardappelen, daarna de knoflook een paar seconden meebakken en dan de rest van de groenten in de pan. Als je van pittig houdt, kun je er de Spaanse peper of sambal bij doen. Water erin tot de aardappelen net onderstaan, verse peper erover heen malen en zet de deksel erop met een klein openingetje. Laat lekker pruttelen op zacht tot matig tot de aardappelen goed gaar zijn. Ik vind het het lekkerst als het vocht is ingekookt tot een dikke ‘saus’ en de aardappelen gemakkelijk ‘uit elkaar vallen’. Verkruimel het bouillonblokje en roer dit goed door de stoofpot. Er zit veel zout in zo’n blokje dus proef eerst of je nog zout wilt toevoegen.
8. Was de peterselie en hak in stukken en strooi het over de sperziebonen stoofpot.
Eet smakelijk 🙂