Brunch, Eiergerechten, Hartige taart, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Lunchgerecht, Ovengerechten, Vleesvervangers
Spinazie cupjes met tempé
Ingrediënten spinazie cupjes
voor 2 personen
400 gr wilde spinazie
5 Demeter eieren
3 el zelfrijzend bakmeel
200 gr vegetarisch gestremde Stilton
100 gr Parrano snippers
1/2 el mosterd
Tempé
1 blok tempé. Verse tempé kun je herkennen aan het witte ‘zachte dekentje’ dat erover ligt. Als dat zachte verdwijnt en je de korrels gaat zien is tempé veel minder lekker van smaak.
1 el uienpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl koek & speculaaskruiden (of kaneel)
Chili naar smaak als je van pittig houdt
1 tl kurkuma
1 citroen
4 el olie
Verse zwarte peper
1 tl zout
Dikke scheut vlierbloesemsiroop
3 el kokosolie
Sla, tomaat o.i.d.
Eventueel dipje
Hüttenkäse
Citroensap
Eventueel bulgur, rijst, quinoa of krieltjes.
Bereiding van de tempé
1. Voeg alle kruiden samen tot een stroperig papje.
2. Snijd de tempé in plakken van een halve centimeter dik.
3. Doe de helft van het kruidenmengsel op een platte schaal, schuif en druk hier stuk voor stuk de plakjes tempé in zodat de onderkant goed bedekt is. Bestrijk de bovenkant van de plakjes met de rest. Laat dit (lekker lang) intrekken.
Bereiding van de spinazie cupjes
1. Maak iets als bulgur, rijst of quinoa volgens de gebruiksaanwijzing van het pak.
2. Was de spinazie en die het in een pan of schaal. Kook zoveel water dat je genoeg hebt om de spinazie in onder te dompelen.
3. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vet een cupcake blik of ovenvaste schaaltjes in en bestrooi lichtjes met poeder.
4. Giet het gekookte water over de spinazie zodat het slinkt, druk de bladeren onder het water en laat het ca. 3 minuten staan.
5. Prak ondertussen met een vork de Stilton, Parrano snippers en mosterd tot één geheel.
6. Haal de spinazie voorzichtig uit het water en laat het héél goed uitlekken, druk het aan met een schuimspaan om al het vocht eruit te drukken. (Bewaar het vocht als basis van je lunchsoep of door je smoothy morgen ;)) Maal de spinazie met de staafmixer fijn.
7. Klop de eieren schuimig en klop door een zeef het zelfrijzend bakmeel erop, spatel voorzichtig erdoor evenals de spinazie.
8. Schep het voorzichtig in een cup op schaaltje en leg in het midden hiervan wat van het kaasmengsel. Vul zo vlug alle cupjes en schuif het in het midden van de oven. Controleer na 10 minuten of de kaas niet aanbrandt, leg er zonodig aluminiumfolie over. Na ca. 15 minuten prik je er met een satéprikker in om te controleren of het gaar is. De duur hangt af van de grootte van je schaaltje, maar door te prikken kun je controleren of de eieren gestold zijn.
9. Maak een eenvoudige rauwkost.
10. Verwarm in een pan zachtjes de kokosolie en bak de tempé mooi bruin op niet te hoog vuur.
11. Meng eventueel wat Hüttenkäse met citroensap als dipje voor de tempé. (Ook een lekkere combinatie als broodbeleg.)
12. Tik de spinazie cupjes uit de bakvorm en schik ze op het bord. Leg de gebakken tempé erbij met een dotje dip en de rauwkost.
Eet smakelijk 🙂