Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Veganistisch
Spinazie tempé met rijst
Ingrediënten spinazie tempé met rijst
Voor 2 personen
Spinazie tempé met rijst
Blok tempé (met nog goed wit aan de buitenkant, die is vers)
2 tenen knoflook
Snuf Keltisch zout
Een grote zak (ca. 400 gr) gewassen, verse spinazie
1 dikke prei
1 ui
1 tl laos
1 a 2 tomaten
1 salem blad (vervangen met laurier als je geen salem hebt)
Ca. halve el palmsuiker
Scheutje ketjap manis
Vers gemalen zwarte peper
Verder
Bakolie
(Zilvervlies) Rijst
Sambal en andere garnering die je lekker vindt. Bijvoorbeeld gefrituurde uitjes van Inproba (duurzame palmolie), chutney, zoet zure rauwkost
Ik had er nog een home-madegroenteburger bij gemaakt
Bereiding van de spinazie tempé met rijst
1. Als eerste zet je de rijst op volgens de gebruiksaanwijzing van het pak. Bruine rijst kun je ’s morgens opzetten voor je naar je werk gaat, en na laten garen in de ‘hooikist‘. (Bij mij gewoon een oud dekbed ;))
2. Daarna snijd je de tempé in reepjes. Ik snijd altijd eerst het blok in de ‘dikte’ doormidden,zodat je 2 vierkante plakken hebt. Die snijd ik door de helft en dan in reepjes.
3. Verhit in een hoog pannetje een goede laag bakolie (of een laagje in een wok) en bak daarin op hoge temperatuur de tempé tot deze bruin en knapperig zijn. Niet teveel tegelijk, anders zakt de temperatuur.
4. Tik intussen met een pot op de knoflook tenen zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn. Of, als je een vijzel hebt, doe de knoflook met het zout en de laos daarin en maal het samen tot een papje (boemboe).
5. Schep telkens als er een deel tempé klaar is de gefrituurde blokjes uit het vet en laat ze uitlekken in een vergiet waarin je keukenpapier hebt gelegd.
Maak eerst dit helemaal klaar voor je verder gaat.
Als de tempé klaar is en de rijst bijna
6. Snijd de prei doormidden en was eventueel zand weg dat tussen de buitenste bladeren zit. Daarna snijd je de prei in smalle plakjes.
7. Dan schil, was en snipper je de ui.
8. Vervolgens laat je een brede pan heet worden. Verhit een scheutje olie, zet de warmtebron wat lager en fruit de ui tot deze wat zachter wordt.
9. Intussen was je de tomaten en snijd ze klein.
10. Als de ui glazig is, roer je de salem, knoflook, laos en het zout erdoor.
11. Na ongeveer een minuut bakken, roer je de tomaat erdoor.
12. Als dat een ‘samenhangend papje’ is doe je de warmtebron hoger, voeg de palmsuiker en de ketjap toe en bak de tempé lekker in dit smaakmaker-prutje. Goed blijven roeren, anders bakt het aan!
13. Zet de warmtebron weer lager en doe de prei erbij en telkens een dikke hand spinazie tot alles in de pan zit. Nog even roeren en klaar is je spinazie tempé!
Alles samen
14. Leg de sambal en dergelijke op de borden, schep de rijst op. Leg hier de spinazie tempé bij.
Eet smakelijk 🙂