Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch
Spitskool recept in de herfst
Ingrediënten spitskool recept in de herfst
Voor 2 personen
500 gr spitskool
3 middelgrote aardappelen
Olie om mee te bakken
1 tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad
Halve tl fenegriek
Snuf kaneel
1 laurierblad
2 kruidnagelen
1 kemirinoot
Ca. 1 el tomatenpuree
Dikke tl korianderpoeder
Dikke snuf kurkuma
Vers gemalen (chili) peper
1 tl suiker
Zout
Bereiding van het spitskool recept in de herfst
1. Als eerste snijd je het stuk van de spitskool dat je ongeveer nodig hebt, anders droogt dat zo snel uit. Haal daarna de buitenste bladeren van de kool. Snijd de spitskool dan door de helft en verwijder de stronk en de harde binnenkant. Daarna snijd je de spitskool in heel dunne reepjes.
2. Vervolgens schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in niet te grote stukken die ongeveer gelijk van grote zijn.
3. Laat een wijde pan heet worden met een dikke bodem en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en voeg het mosterdzaad, komijnzaad, fenegriek, kaneel, laurierblad, kruidnagelen toe. Schaaf de kemirinoot erboven (met de nootmuskaat schaaf of maak de noot fijn in de vijzel). En voeg vers gemalen zwarte peper en Chilipeper naar smaak toe.
4. Wanneer de mosterdzaadjes beginnen te knappen, zet je de warmtebron hoog. Vervolgens voeg je de gesneden spitskool toe. Bak dat ongeveer 1 minuut op hoge temperatuur en zet de temperatuur dan op middelhoog. De spitskool moet een beetje ‘aanbranden’ in ongeveer 5 minuten. Afhankelijk van je pan en hoeveelheid.
5. Voeg de tomatenpuree en de stukken aardappelen bij de spitskool, evenals het korianderpoeder.
6. Doe beetje bij beetje wat water in de pan. Ongeveer één grote kop, tot de groente net onder staat. Deksel erop en als het water kookt, zet je de temperatuur laag. Ongeveer 8-10 minuten zo laten tot de aardappelen gaar zijn. Kijk tussendoor of er genoeg vocht overblijft.
7. Prik af en toe in een aardappel om te checken. Vlak voordat ze gaar zijn voeg je als laatste nog wat (chili) peper, suiker en zout naar smaak toe aan dit spitskool recept.
Eet smakelijk 🙂