Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Sauzen en dressings, Veganistisch, Vleesvervangers
Spitskool shoarma met knoflooksaus en gebakken aardappelen – Vegan
Dit recept is lekker snel klaar en spitskool is heel gezond. Spitskool bevat onder andere veel antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en helpt door bepaalde stoffen tegen kanker. Het bevat vitamine A, B1, B2, B6, B11 en veel C. Verder natrium, veel kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Voor een milieubewuste keuze koop je deze maand spitskool ui Nederland ❯
Ingrediënten spitskool shoarma met knoflooksaus en gebakken aardappelen
Voor 2 personen
Gebakken aardappelen en spitskool
* Ca. 5 gemiddelde aardappelen
* Ca. 400gr spitskool
* 2 uien
* 2 knoflook
* Sesamzaad
Kruiden
* ½ duim verse gember
* Snuf (gemalen) komijnzaad
* Snuf korianderpoeder
* Snufje paprikapoeder
* Snufje kurkuma
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout naar smaak
Knoflooksausje
* Ca. 3 el soja of amandelmelk
* Ca. 8 el zonnebloemolie
* 2 tl mosterd
* Scheutje azijn
* Vers gemalen zwarte peper
(Of kant en klare mayo)
* Olie om mee te bakken
Voorbereiding van de gebakken aardappelen
1. Eerst ontpit, schil en was je de aardappelen. Snijd ze dan in de lengte door de helft en daarna in partjes.
2. Stoof ze vervolgens een minuut of 3 tot je er nét niet door kunt prikken.
3. Laat ze ten slotte even drogen.
Bereiding van de spitskool
4. Dan snijd je het stuk van de spitskool dat je nodig hebt, waarna je dat stuk wast en in fijne reepjes snijdt.
5. Daarna schil en was je de ui, snijd deze doormidden en in plakjes.
6. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn. Bewaar een beetje apart voor de saus.
7. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de ui glazig.
8. Intussen schil je de gember, rasp het bij de uien en bak het even mee.
9. Voeg vervolgens het komijnzaad toe, evenals het korianderpoeder, paprikapoeder, de kurkuma, de knoflook, peper en wat zout.
10. Roer er daarna de spitskool door en laat dat ca. 7-10 minuten garen.
Bereiding van de gebakken aardappelen
11. Laat terwijl dat opstaan een pan heet worden en verhit een goede scheut olie. Zet de warmtebron wat lager en bak daarin de aardappelen mooi krokant.
Bereiding van de shoarma met knoflooksaus
12. Terwijl je af en toe door de aardappelen en spitskool roert, maak je de shoarma met knoflooksaus. Laat een koekenpan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de shoarma.
13. Intussen maak je het sausje. Doe hiervoor de melk en olie in een hoge smalle kom evenals de mosterd, wat azijn en de gesnipperde knoflook die je net apart hebt gelegd. Mix het met de staafmixer. Daardoor ontstaat er een romige saus. Proef of je nog wat zout wilt toevoegen. Als je een pot mayo hebt, mix dat dan met de knoflook en wat water tot een vloeibaar sausje.
Afronden
14. Leg de spitskool op de borden, bestrooi met sesamzaad en giet er wat knoflooksaus over.
15. Leg de shoarma erop en giet de rest van de saus erover.
16. Bestrooi als laatste de gebakken aardappelen met wat Himalaya zout en leg het erbij.
Eet smakelijk 🙂
Verwijder het spat-vet met deze biologische keukenreiniger ❯