Herfst recepten, Paddenstoelen, Peulvruchten, Veganistisch, w51
Rondje spitskool stoven – Vegan
Ingrediënten voor een rondje spitskool stoven
Voor 2 personen
Rondje spitskool stoven
* 2 uien
* Ca. 400 gr spitskool
* Half blok tofoe
* ½ duim verse gember
* 2 tenen knoflook
* 6 grote champignons
* 3 kemirienoten
* 1 dikke tl kardemompoeder
* 2 tomaten
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
* Bak olie
Spelt en drie kleuren linzen
* Biologisch spelt en drie kleuren linzen naar behoefte
* 1 eetrijpe avocado
* 1 tl citroenrasp
* Vers gemalen peper
Voorbereiding van het spitskool stoven
1. Eerst schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes.
2. Dan was je de spitskool en snijd je het benodigde stuk eraf. Snijd de spitskool daarna in de lengte in fijne reepjes.
3. Knijp de tofoe uit, droog het eventueel met een schone theedoel en kruimel dan de tofoe fijn in een kom.
4. Daarna schil je de gember en rasp het fijn.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en rasp de knoflook fijn.
6. Ten slotte verwijder je eventueel vuil van de champignons met een vochtige doek, haal een stukje van de onderkant van de steel en snijd de daarna champignons in plakjes.
Bereiding van de spelt en drie kleuren linzen
7. Hiervoor even de bereidingswijze lezen op het pak. Ik kook het altijd iets korter dan aangegeven.
De spitskool stoven
8. Intussen laat je een brede (hapjes) pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron lager en bak daarin de ui glazig en zacht.
9. Als de ui zover is, roerbak je de tofoe erdoor. Zonder anti-aanbaklaag kan je tofoe gemakkelijk aan je pan branden. Je kunt dan (meestal) beter schudden met de pan dan een spatel gebruiken. Probeer maar eens wat beter werkt.
10. Wanneer de tofoe bruin wordt voeg je de champignons toe, eventueel verhoog je de temperatuur iets.
11. Intussen rasp je de kemerienoten.
12. Als de tofoe bruin wordt, voeg je de spitskool toe evenals de kemerinoten en kardemompoeder. Ik ‘bak’ de kemirie altijd ongeveer een minuut op een leeg gemaakt stukje in de pan.
Bereiding van de spelt en drie kleuren linzen
13. Je rijst zal nu ongeveer klaar zijn. Terwijl je af en toe door de spitskool roert, prak je de avocado met citroenrasp en peper fijn. Roer dat, als de spelt gaar is, erdoor.
Verder met de spitskool stoven
14. Terwijl je op de spitskool let, was en snijd je de tomaten in stukjes. Roer dat, evenals de gember en knoflook door de spitskool. Flink wat peper erbij en dan proef je even hoeveel zout je nog wilt toevoegen en klaar is het rondje spitskool stoven!
Eet smakelijk 🙂