Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Salades, tempé, Vleesvervangers, w44
Spruitjes stoofpot met tempeh – Vegan
Spruiten zijn echte vitaminebommetjes! Ze bevatten bijvoorbeeld meer vitamine C dan sinaasappelen en ruim twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.Verder heel veel B vitamines en A en E. Maar ook veel mineralen: kalium, calcium, magnesium en ijzer. Bovendien veel eiwit, het aminozuur tryptofaan en veel vezels. Tempeh is het lekkerst als er een wit laagje om het blok zit. Als de boontjes te zien zijn, is het minder vers.
Ingrediënten spruitjes stoofpot met tempeh
Voor 2 personen
Spruitjes stoofpot
* Aardappelen naar behoefte
* 500 gr spruitjes
* Eén blok tempeh
* 2 dikke uien
* ½ duim gember
* 2 knoflookteentjes
* Olie om in te bakken
Tempeh
* 2 kemirinoten (weglaten of eventueel vervangen door macademia noot)
* Drupjes citroen
* Beetje suiker
* Beetje ketjap
* Sambal naar smaak
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Voorbereiding van de tempeh
1. Eerst snijd je de tempeh in de breedte door de helft, daarna in de lengte. Snijd er daarna reepjes van.
2. Laat een pannetje met zonnebloem olie warm laat worden om de tempé te frituren, niet heet. Vervolgens doe je deel voor deel van de reepjes voorzichtig in de olie. Gooi er één in om de temperatuur te controleren. Als er ‘bubbeltjes’ omheen komen, is het heet genoeg. Frituur ze ongeveer 4 á 5 minuten tot ze geel worden. Schep ze er dan uit met de schuimspaan, laat goed uitlekken en leg ze op het keukenpapier. Bak zo ook de rest.
Bereiding van de spruitjes stoofpot met tempeh
3. Intussen schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd je ze in plakjes.
4. Daarna verwijder je de harde onderkant van de spruiten, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en was je de spruiten goed.
5. Vervolgens schil, was en snijd je de uien door de helft en daarna in plakjes.
6. Daarna schil je de gember en rasp het fijn.
7. Tik hierna met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snipper de knoflook fijn.
8. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheutje olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de plakjes ui, terwijl je het af en toe doorroert tot ze karamelliseren.
9. Voeg de gember, kemirie en knoflook toe en bak die een paar seconden mee.
10. Voeg de partjes aardappel toe en bak die even mee, waarna je ongeveer een kopje water toevoegt. Breng dat even aan de kook, verlaag daarna de temperatuur weer en voeg de spruitjes toe.
11. Evenals de suiker, ketjap, eventueel sambal, peper en zout. Laat dit een minuut of 7 net aan koken tot de spruitjes en aardappelen gaar zijn.
12. Roer ca. één minuut daarvoor de tempeh en citroen door de spruitjes en klaar is je spruitjes stoofpot!
Héérlijk met zoete chutney!
Eet smakelijk 🙂