Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Noten, Veganistisch, W8
Stamppot prei – Vegan
Soms gebruik je alleen het witte deel van een prei. Van het donkergroene deel is deze stamppot gemaakt.
Prei is heel gezond. In prei zit namelijk vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en E en de mineralen: ijzer, koper, magnesium, calcium, zink en fosfor. A en C zit voornamelijk in het groen, dus snijd dat wat fijner dan het lichte groen en kook het lekker mee. Heb je bloedarmoede? Eet dan prei. Eet het het liefst met andere groenten samen, dat is zachter voor je maag. Prei zorgt ervoor dat minerale stoffen goed omgezet worden.
Ingrediënten stamppot prei
Voor 2 personen
Stamppot prei
* Aardappelen naar behoefte
* Ca. 300 gr (restjes) prei
* 1 winterpeen
* Een stukje knolselderij
* 1 ui
* ½ duim verse gember
* 1 knoflookteen
* 2 handen pecannoten
* Vegan jusblokje/ poeder
Smaakmakers
* Paar venkelzaden
* Snuf laurierpoeder
* Halve tl Marmite
* Vers gemalen zwarte peper
* ca. 1 tl vers geraspte nootmuskaat
* Eventueel nog zout
* Citroenrasp DIY ❯
* Plantaardige room
Voorbereiding van de prei stamppot
1. Eerst schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke plakken en stoom / kook ze in ca. 10 minuten gaar.
2. Daarna snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in ringen. Het donkergroene deel snijd ik altijd fijner dan het witte deel. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
3. Schil vervolgens de wortel en hak het in kleine stukjes.
4. Dan schil en rasp je een stukje selderijknol.
5. Schil, was en snijd daarna de uien door de helft en dan in plakjes.
6. Laat dan een pan waar alles inpast heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de ui.
7. Terwijl je daar af en toe even in roert, tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af, snijd de knoflook fijn.
Bereiding van de stamppot prei
8. Als de uien glazig worden roer je eerst de gember erdoor en ook de knoflook. Roerbak dat ca. een halve minuut.
9. Daarna doe je de prei erdoor, evenals de wortel. Laat dat wat slinken met de deksel half op de pan.
10. Intussen breek je de noten wat kleiner.
11. Als de prei iets later geslonken is roer je de knolselderij erdoor.
12. Vervolgens plet je de venkelzaden en voeg dat bij de groenten evenals de laurierpoeder, Marmite, peper, nootmuskaat en ongeveer één tl citroenrasp. Roer dat goed door en proef of je nog wat zout wilt toevoegen.
13. Maak de jus.
14. Leg intussen de aardappelen op de groente en stamp het geheel tot een mooie stamppot.
15. Als laatste giet je er een scheut room bij en roer het geheel nog eens goed door.
Klaar is je prei stamppot, eet smakelijk 🙂