Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch, Vleesvervangers, w37
Stamppot wortel/ appel met vega worst
Deze stamppot wortel/ appel is een frisse variatie op de traditionele hutspot.
Ingrediënten stamppot wortel / appel met vega worst
Voor 2 personen
Stamppot wortel / appel
* Ca. 5 – 6 grote aardappelen
* Ca. 5 grote wortelen
* 1 grote ui
* Snuf versgeraspte nootmuskaat
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Lijnzaadolie of koolzaadolie
Verder
* Vegetarische / vegan worst
* 1 teentje knoflook
* 2 uien
* 2 appels
* Ca. 2 el (plantaardige) Boter
Bereiding van de stamppot wortel/ appel
1. Eerst schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke, wat kleinere stukken.
2. Dan schil, was en snijd je de wortelen in de lengte door de helft en dan in plakjes.
3. Daarna schil, was en snijd je de ui door de helft en dan in plakjes.
4. Kook de aardappelen, wortelen en ui vervolgens in één pan gaar in wat water. Voeg ook flink wat peper en een beetje zout toe.
Bereiding van de ui/ appel
5. Hiervoor schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes.
6. Laat dan een koekenpan heet worden en verwarm de boter. Zet de warmtebron lager en fruit daarna de plakjes ui terwijl je af en toe roert.
7. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn.
8. Vervolgens schil je de appel (bewaar eventueel de schil) en snijd die in partjes.
Verder
9. Roer nog even door de uien en schuif ze aan één kant van de pan.
10. Snijd de worstjes eventueel in plakjes, voeg eventueel nog wat boter toe en bak ze op de andere kant van de koekenpan.
11. Dan doe je de knoflook bij de uien en roer die er goed door en leg de appelpartjes op de glazig geworden uien.
12. Giet de aardappel/wortelpan af en doe er een scheut lijnzaadolie bij en stamp het goed door.
13. Rasp er iets nootmuskaat over, roer het erdoor en proef daarna of je nog wat smaak wilt toevoegen.
14. Roer wat van de ui/ appel door de wortel stamppot, maak daar een kuiltje in en leg daar de rest van het ui/ appel mengsel in.
Eet smakelijk 🙂
Tip:
Van de schillen van biologische appels, maak je heel eenvoudig een lekkere thee.