Hapje, Hoofdgerechten vegetarisch, Marije, Rijst, Veganistisch
Sushi veganistisch bijdrage van Marije
Ingrediënten veganistische sushi
voor +/- 25 sushi’s = 3 rollen:
* 125 gr sushi rijst + 125 gr quinoa
* Komkommer
* 2 wortels
* Puntpaprika
* Tempé ❯
* Soy sauce ❯
* Rijstazijn ❯
* Wasabi pasta ❯
* 3 nori zeewiervellen ❯
* Avocado
* Olie
Garnering;
lente ui, sesamzaadjes
Bereiding
Nodig: rolmatje, scherp mes.
1. Kook de sushirijst en de quinoa apart van elkaar volgens de gebruiksaanwijzing.
2. Snij ondertussen de groentes in lange reepjes van ongeveer 1 cm breed, doe dit ook alvast met de tempé.
3. Zet de gesneden groentes in aparte bakjes klaar en leg de plakjes tempé in een laagje sojasaus.
4. Laat de rijst en de quinoa ondertussen afkoelen ieder in een apart kommetje. Voeg er vervolgens 2 eetlepels rijstazijn aan toe en roer goed door.
5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de tempé aan weerszijde kort aan.
6. Leg een nori-vel op het matje, schep rijst of quinoa op het vel, maak je vingertoppen nat om plakken te voorkomen, en druk de rijst/quinoa plat op het vel. Bestrijk ongeveer 2/3 van het nori-vel, van de onderste rand af. Het is belangrijk om het gelijkmatig te verdelen.
7. Leg nu in het midden, over de gehele breedte van het vel, een combinatie van de reepjes groente en tempé. Ik kies meestal voor 3 verschillende. Bijvoorbeeld paprika, tempé en komkommer.
8. Maak de beginrand en het 1/3 deel van het vel dat niet belegd is, een beetje nat met wat water of rijstazijn.
9. Tijd om te rollen; neem de beginrand en het matje en rol tot net over de groentereepjes, vouw het randje hier tegen/onder, duw zacht aan en rol m.b.v. het matje verder tot een mooi gelijkmatige, stevige rol. Dit kan wat oefening vergen.
10. Snij de rol vervolgens in gelijkmatige sushi’s. Een vlijmscherp mes is gewenst. De uiteinde aan weerszijde zijn vaak wat minder mooi, maar dat geeft niks. Die mag je alvast opsnoepen 😉
11. Garneer de sushi’s eventueel met sesamzaadjes en lente-uitjes. Serveer met een dip van sojasaus en wasabi-pasta.
Itadakimasu!
Tips:
- Kijk eens op wikihow.com voor handige voorbeeld filmpjes over het rollen van de sushi.
- Misschien wordt de rol de eerste keer niet rond met kinderen 😉 maar sushi is erg leuk om samen in het weekend te maken.
Marije van der Heijden
35 jaar, moeder van 2 en veganist sinds 2014.
Omdat een veganistische leefwijze dé manier is, als het gaat om belangrijke zaken als;
*Dierenwelzijn *Milieu *Wereld voedselverdeling *Natuur *Gezondheid.
Marije laat zien dat veganistisch eten heel lekker en vooral ook heel gewoon kan zijn.