Hoofdgerechten vegetarisch, Kerst, Sauzen en dressings, Veganistisch, w52
Tamme kastanje spruitjesstamppot met zoetzure saus – Vegan
Ingrediënten tamme kastanje spruitjesstamppot met zoetzure saus
Voor 1 bakblik
Tamme kastanje spruitjesstamppot
* 1 uitje
* 500gr spruitjes
* 400gr aardappelen
* 1 appel
* 2 handen gekookte kastanjes of een blik kastanjepuree
* Ceylon kaneel naar smaak
* 1 tl gedroogde rozemarijn
* Vers geraspte nootmuskaat
* 2 handje gemengde noten
Zoetzure saus
* 2 el kokosboter
* 1 el avocado olie
* 2 el appelazijn
* 2 el suiker
Voorbereiding tamme kastanje spruitjesstamppot
1. Eerst verwijder je de harde onderkant van de spruiten, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en was je de spruiten goed. Snijd ze dan door de helft.
2. Schil, was en snijd de ui door de helft en dan in plakjes.
3. Vervolgens laat je een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron lager en bak daarin de ui glazig. Dan roerbak je de spruitjes mee met de ui. Giet er een klein beetje water bij en doe de deksel op de pan.
4. Daarna schil je de appel (eventueel) en snijd die in stukjes.
5. Maak breek je de gare kastanjes kleiner of maak het tamme kastanje blik open en snijd de inhoud los.
Bereiding van de zoetzure saus
6. Terwijl de spruiten opstaan maak je de saus door eerst de kokosboter langzaam in een pan te laten smelten.
7. Dan voeg je de avocado olie evenals azijn en suiker toe. Proef even of je de balans zo goed vindt. Zet de warmtebron weer uit als je tevreden bent over de smaak.
8. Als de spruiten zo goed als gaar zijn, doe je de appel, kaneel en rozemarijn erbij. Laat de appel even wat zachter worden.
9. Intussen hak of maal je de noten zo fijn als je wilt.
10. Roer de tamme kastanje puree door de spruitjes, stamp er een stamppot van, giet er eventueel water of melk bij, en laat dat even opwarmen.
11. Verwarm dan ook de saus weer.
Eet smakelijk van de tamme kastanje spruitjesstamppot 🙂