Groente, Kruiden, TijdelijkOpHome, Voedselverspilling
Tips AH moestuintje Makkelijke Moestuin
Tips AH moestuintje Makkelijke Moestuin
Ben je begonnen met je AH Moestuintje in je Makkelijke Moestuin? Dat heb ik wat tips voor je, waardoor je nog meer opbrengst hebt van je groenten en kruiden en die voedselverspilling tegengaan. Heb je een aanvulling die je hier wilt delen? Mail je tip hier ❯.
LET OP: Niet alle blaadjes en bloemen kun je eten! De blaadjes en bloemen van bijvoorbeeld de tomaat en aubergine kun je niet eten. Het is familie van de nachtschade en die zorgen voor problemen.
Neem nooit risico en eet nooit loof noch bloemen, als je niet ábsoluut zeker weet dat ze ook eetbaar zijn. Als je astma hebt of gevoelig bent voor allergieën heb je meer kans op een reactie door het eten van bloemen.
Handig om te weten: van alle keukenkruiden kun je de bloemen eten. Bijvoorbeeld van bieslook en peterselie.
Zaailingen uitdunnen
Het is zover! Je hebt elke dag naar de zwarte aarde gestaard en plots zag je groen de grond uitkomen!
Helaas moet je al snel afscheid nemen van een groot aantal. Omdat elke zaailing genoeg ruimte moet hebben om te groeien, is uitdunnen noodzakelijk.
Maar niet langer getreurd om je lieve kleine plantjes; eet ze gewoon op! Hartstikke gezond! Heerlijk in je salade, op brood of roer ze door een ei voor je die bakt. Bewaar de kiemen op een vochtige stoffen servet of theedoek tot gebruik.
Wortelen, bospeen
Wortelloof is niet giftig en kun je gewoon eten. Net als groene bladgroenten bevatten ze alkaloïden. Daarvan moet je niet elke dag grote hoeveelheden eten. Maar af en toe kan geen kwaad.
Het loof van de wortel kun je voor allerlei gerechten gebruiken. Verwerk het bijvoorbeeld in je salade of maak er een pesto van! Je kunt er ook soep en thee van maken.
Radijsjes loof
Het eerste wat we meestal doen als we radijs uit de grond halen, is het loof weghalen. Maar het verse loof is hartstikke gezond. Eens, er zitten ‘haartjes’ op de blaadjes, maar dat voel je niet als je het fijn snijdt.
Radijs loof is pittig en smaakt wat kool-achtig, want daar is het familie van. Verwerkt het blad van de radijs fijngesneden in een salade of maak er soep van. Je kunt ook de kiemen van de radijs eten na het uitdunnen.
Venkel
De venkel is geweldig! Je kunt zowel de knol, de stengel als het blad, bloemen en de zaadjes eten. Het smaakt wat naar anijs en rauw is de smaak het sterkst. Het loof is heerlijk in bijvoorbeeld (dip)sausjes, salades en soepen en het is goed te gebruiken als garnering.
Verder wordt van de zaden etherische olie gemaakt en gebruiken ook bloemisten steeds vaker venkelgroen en -bloemen. Van de venkel kun je alles eten!
Courgette en pompoen
Als je niet beter weet, duurt het heel lang voor je van de courgette en pompoen kunt oogsten.
Maar dat hoeft niet! Zowel de bloemen als de bladeren van courgette en pompoen zijn namelijk te eten. De bloemen zijn niet alleen ware kunststukjes, maar smaken bovendien bijzonder lekker.
Pluk de bloemen vlak voor je ze gaat gebruiken, want ze verwelken snel. Verwijder de meeldraden. Je kunt de bloemen rauw eten, vullen, door rijst of pasta mengen, roerbakken en frituren.
Zowel de jonge als oudere bladeren kun je eten, maar verwijder bij die laatste dan wel de harde nerven. Heerlijk om te roerbakken of in de stampot.
Artisjokken
De artisjok is een prachtige plant. De opbrengst is heerlijk, maar gezien de grootte wel wat magertjes.
Want van de artisjok wordt meestal alleen het hart van de bloem gegeten. Sommigen eten ook nog de schutbladeren, die dan gedipt worden in een sausje.
Maar je kunt veel meer eten van de plant! Zo kun je van jonge blaadjes een stampotje maken of ze verwerken als spinazie.
Ook de stengel is eetbaar. De bloem heeft een kortere kooktijd dan de stengel. Haal daarom de bloem iets eerder uit de kookpan.