Aardappelgerechten, BBQ, Bijgerecht, Hapje, Hoofdgerechten vegetarisch, Maaltijdsalade, Peulvruchten, Veganistisch, w30
Tuinbonen aardappelsalade
Ingrediënten tuinbonen aardappelsalade
Voor ca. 6 personen
* Ca. 1,5 kilo aardappelen
* 500 gr gepelde tuinbonen
* 15 groene olijven
* 2 uien
* Bak olie
* Paar takjes verse tijm
* 2 el verse dille
* 1 el sesamzaad
* Ca. 2 el citroensap
* 4 el extra vierge olijfolie
* Ca. 1 tl za’atar
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Bereiding van de tuinbonen aardappelsalade
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
2. Dan schil, was en snijd je de uien in plakjes en bak het meeste daarvan op een lage warmtebron bruin. Houd een beetje apart om rauw door de salade te doen. Afhankelijk van hoe lekker je het vind, hou je meer rauwe ui apart.
3. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in stukjes.
4. Breng wat water aan de kook voor de tuinbonen.
5. Mix in een schaal de tijm, peper en het zout. Voeg 3 el olie en bijna alle citroensap toe en meng het goed door elkaar.
6. Kook de verse tuinbonen een minuut of 5 (eventueel met wat bonenkruid), afhankelijk van de grootte van de tuinbonen. Laat ze daarna in een vergiet of zeef uitlekken.
7. Vervolgens snijd je de olijven door de helft of nog kleiner als je dat lekkerder vindt. Roer ze door het tijm-mengsel.
8. Was de dille en tijm. Hak de dille grof en haal de blaadjes van de tijm-steeltjes als de steeltjes te hard zijn. Ook dit roer je door het tijm-mengsel.
9. Daarna ook de gebakken ui, de rauwe ui die je eerst nog wat fijner hakt, de paprika stukjes en de uitgelekte tuinbonen door het tijm-mengsel mengen.
10. Breng op smaak met het restant olie, de za’atar, verse peper.
11. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen.
12. Rooster ondertussen de sesamzaadjes even in een droge hete koekenpan tot ze iets kleur krijgen. Haal je direct uit de pan om verdere verkleuring te voorkomen.
13. De aardappelen eventueel wat kleiner snijden en samen met de sesamzaadjes door het tuinbonen mengsel mengen. Proef of er eventueel nog zout bij moet.
Zon, zomer. Met z’n zessen lekker eten in de tuin en 3 personen namen een gemakkelijk te maken gerecht mee.
Deze tuinbonen aardappelsalade. (vegan)
Vegan hummus / bonenspread van kikkererwten met mosterd ❯
En een verrukkelijk frambozen toetje. Nou… toetje… meer een ‘nagerecht’! ❯
Heerlijk bij de BBQ of mee te nemen voor een picknick of naar het strand.
Eet smakelijk! 🙂