Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Tapas, Veganistisch, Vleesvervangers, w30
Uiensoep recept met broodje vegan notenpaté
Met dit uiensoep recept met broodje notenpaté zit je zo in Frankrijk. Supersnel klaar!
Ingrediënten uiensoep met broodje vegan notenpaté
Voor 2 personen
Uiensoep
* 6 biologische uien
* 2 knoflookteentjes
* (Plantaardige) bakboter
* 2 maggiblokjes
* 2 soepkommen water
* Vers gemalen zwarte peper
* Snufje gerookt paprikapoeder
* 2 (oude) boterhammen
* Stukje vegetarisch gestremde kaas
* Eventueel Keltisch zout
Broodje vegan notenpaté
* 4 boterhamen
* Een klein stukje van een ui van de uiensoep
* 2 dikke handen rauwe ongezouten pekannoten
* Paar takjes tijm
* 2 dikke handen broodkruim
* Ca. 2 el curry ketchup
* Ca. 1 el tamari of sojasaus of ketjap
* 1 el rode balsamicoazijn
* Ca. 1 el arganolie
* Vers gemalen zwarte peper
* Eventueel Himalaya zout
* Bosje peterselie
Bereiding van de uiensoep
1. Als eerste verwijder je met je handen losse stukken van de schil van de uien. Er blijft dus wat schil zitten. Verwijder dan de onderkant, spoel de uien goed af en snijd ze doormidden.
2. Daarna laat je een pan heet worden en verwarm de boter. Zet de warmtebron lager en de halve uien met de snijkant in de pan. Bak de halve uien tot ze bruin, net zwartig worden.
3. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn.
Bereiding van de notenpaté
Note: ik werk met een staafmixer
3. Terwijl de uien opstaan, ga je verder met de notenpaté. Hiervoor snijd je het stukje ui fijn en doe de snippers in een hoge, smalle kom.
4. Daarna hak je de noten grof en doe die erbij.
5. Was dan de tijm, sla het droog en rits de blaadjes die je ook erbij doet.
6. Evenals het broodkruim, de curry ketchup, tamari, balsamicoazijn en de arganolie en (veel) peper.
7. Maal de notenmix goed, roer het af en toe met een lepel door als je een staafmixer gebruikt zodat het onderste ook gemalen wordt. Het moet grof blijven, maar er moeten geen zichtbare noten meer zijn. Het lijkt dan een beetje of vega gehakt. Proef daarna of je nog zout wilt toevoegen.
Terug naar de uiensoep
8. Nu zijn de uien ongeveer bruin genoeg. Voeg de knoflook, de Maggieblokjes, peper en de paprikapoeder toe en bak de knoflook even aan waarna je het water toevoegt. Breng dit dan bijna aan de kook met de deksel op de pan, waarna je de deksel er half opzet, de temperatuur verlaagt en laat dat zo nog 15 minuten pruttelen.
9. Zet eerst de grill alvast aan. Intussen was je de peterselie, sla die droog en hak het daarna grof.
10. Snijd de uien fijn, vanzelfsprekend niet de schillen 😉 Voor wie kaas wil: schenk de soep met uienreepjes in een bord, leg er wat peterselie in en 1 a 2 oude boterhammen met plakjes kaas erop en zet dat onder de grill tot de kaas smelt, ongeveer 5 minuten.
11. Roer het vervolgens door de besmeer je de boterhammen met de notenpaté. Er hoeft (wat mij betreft) geen boter op het brood omdat er genoeg vet in de paté zit.
Ps; ik had nog wat courgette over van eerder deze week. Die heb ik in plakjes gesneden, ingesmeerd met olie gemengd met kruiden en ook onder de grill gezet. Héérlijk op die notenpaté.
Eet smakelijk! 🙂
Tips
- De notenpaté is ook heerlijk op toastjes! Draai er dan iets meer olie door om het smeuïger te maken.
- Maak de soep ’s morgens, zo kan het lekker lang trekken.