Aardappelgerechten, Basisgerechten, Bijgerecht, Brunch, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kerst, Natalia, w49
Vareniki of varenyky – Oekraïens recept
Eindeloos varieren met vareniki
Vareniki is een super populair gerecht in Oekraïne en staat met Kerst en andere feestdagen altijd op het menu. Traditioneel en puur genieten! Met de vulling van vareniki kun je eindeloos variëren, laat je creativiteit maar los. Voeg bijvoorbeeld kruiden, specerijen, noten, zongedroogde tomaat of paddestoelen oe aan de aardappel. Maar… deze originele zijn écht verrukkelijk, daar hoeft eigenlijk niks meer aan toegevoegd. Het vraagt wat tijd, maak daarom een dubbele portie en vries de nog ongekookte dumplings in.
Ingrediënten
Voor 2 personen
Vulling
* 3 grote aardappelen
* 1 dikke ui
* 2 el water
* Vers gemalen peper
* Zout
* Zonnebloem olie
Deeg
* 1 ei
* Ongeveer 180 ml lauwwarm water
* 3 cup bloem
* Zout
* Vers gemalen peper
Verder:
* Zure room
De voorbereiding
1. Eerst schil en was je de aardappelen, snijd ze in blokken en kook ze.
2. Dan schil je een ui en snijd die in kleine blokjes. Bak dit in zonnebloem olie tot de uien zacht, glazig en nét bruin worden.
3. Breng tegelijkertijd 2 liter water aan de kook.
4. Giet vervolgens de aardappelen af en doe er peper en zout bij naar smaak.
5. Als de uitjes klaar zijn, voeg je die, op 1 eetlepel na, ook bij de aardappelen, waarna je de aardappelen heel fijn stampt tot een puree. Dek het af tot gebruik.
Het deeg
6. Roer het ei, 180ml lauwwarm water en een halve telepel zout door elkaar met je vingers.
7. Roer met je wijsvinger , terwijl je beetje bij beetje gezeefde bloem erdoor roert. Langzamerhand ontstaat er een soepel stevig deeg dat je met de hand verder kneed.
8. Strooi wat bloem op het aanrecht. Pak een deel van het deeg en rol het uit naar alle kanten. Pak het na een paar keer rollen op, strooi weer van bloem en rol opnieuw tot een lap van ongeveer 3mm dik. Ik gebruikte dit handige apparaatje voor het zeven van de bloem.
9. Gebruik een rondjes vorm of snijd de bovenkant van een frisdrank fles om als uitsteker te gebruiken. Steek zoveel rondjes uit als kan en rol het restant deeg weer bij elkaar en dek het even af.
10. Breng 2L water aan de kook en los daar 1 el zout in op. Terwijl dat opstaat doe je in elk rondje 1 theelepel van het aardappelmengsel. Vouw het rondje dubbel over het aardappelmengsel en knijp het deeg goed dicht. Je hebt dan een halve maan.
11. Je kunt dit invriezen en later afronden. Of je kookt de vareniki dumplings direct gaar. Doe daarvoor de helft van de vareniki in het borrelende water, hou het water net aan de kook. De vareniki zakt eerst op de bodem, roer er zachtjes door. Naarmate ze gaar worden, drijven ze naar boven. Na 6 – 7 minuten is de vareniki gaar. Kook daarna het tweede portie.
12. Schik de vareniki op een schaal. Verwarm de uitjes nog even en verdeel de uitjes en het bakvet over de vareniki. Serveer er een schaaltje met zure room bij.
Eet smakelijk,
Natalia
Alle Kerst recepten van Natalia