Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Veganistisch, Vleesvervangers, w49
Vegan surinaamse nasi
Deze vegan Surinaamse nasi met vegan spekjes.
Veel mensen vinden rijst koken lastig. Tip: neem voor één kopje rijst anderhalf kopje water. Breng dat terwijl je af en toe roert aan de kook. Zet de warmtebron wat lager zodat het pruttelt (met deksel). Na ca. 10 tot 15 minuten is al het water door de rijst opgenomen en doe je de warmtebron uit. Laat de pan met de deksel erop nog even nagaren.
Ingrediënten vegan Surinaamse nasi recept weekmenu
Voor 2 personen
Vegan Surinaamse nasi
* Ca. 2 kopjes rijst
* 1 laurierblaadje
* 2 preien
* 1 ui
* ½ duim verse gember
* 2 knoflooktenen
* Vivera spekcjes
* Snufje piment (of kruidnagelpoeder)
* Snufje karwij (of venkel)
* Wat vers geraspte nootmuskaat
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* 3 el ketjap
* Verse selderijblaadjes
Erbij
* Sambal (peper op z’n Surinaams)
* Chutney
* Rauwkost
* Augurk of zilveruitjes of atjar tjampoer
* En wat je verder lekker vindt
Voorbereiding van de vegan Surinaamse nasi
1. Eerst verwijder je eventuele ongerechtigheden uit de rijst en kook met het laurierblaadje deze gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
2. Daarna snijd je het witte deel van de prei doormidden. Bewaar de rest voor het recept van morgen. Was eventueel zand goed weg. Daarna snijd je de prei in dunne ringen. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
3. Vervolgens schil, was en snijd de ui door de helft en daarna in plakjes.
Bereiding van de vegan Surinaamse nasi
4. Laat dan een (hapjes) pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak de uien daarin.
5. Terwijl je daar af en toe even in roert, schil je de gember en rasp die boven het uienmengsel.
6. Nadat de uien glazig zijn, roer je de prei erdoor.
7. Vervolgens tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af, snijd de knoflook fijn en bak die ook even mee.
8. Laat dan een andere koekenpan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak de spekcjes daarin.
9. Roer alle kruiden, ook wat zout, door de prei, maal de karwij (venkel) eerst fijn en wacht even tot de rijst gaar is.
10. Wanneer de rijst gaar is doe je de vegan spekjes en de rijst erdoor. Roer er ook de ketjap door tot het geheel wat bruin is.
11. Als laatste maak je het af met wat verse, gehakte selderijblaadjes.
Eet smakelijk 🙂