TijdelijkOpHome, Vegetariër worden
Vegetarisch broodbeleg
Wat eten vegetariërs op hun brood?
“Wat voor broodbeleg doe je dan op je boterham?” Als je gewend bent om je boterham met vleeswaren te beleggen, is het bedenken van vegetarisch broodbeleg misschien even omschakelen. Om inspiratie op te doen, laat ik je in dit blog zien wat mijn vriend en ik voor simpel beleg op brood doen.
Brood
Laten we beginnen met je boterham. In veel broden zit ‘dierlijk vet’. Geen roomboter, maar met ‘dierlijk vet’ wordt vet van geslachte dieren bedoelt. Als je vegetarisch brood wilt, kijk dan op het etiket of er plantaardig of dierlijk vet in verwerkt is. ‘Allisonbrood’ bevat sowieso geen vet en Liefde en Passie brood spelt heeft het vega keurmerk.
Boter
In margarine en (kruiden)boters zit vaak wei, weipoeder of lactose. Dit is een bijproduct van kaas dat meestal niet vegetarisch gestremd* is.
Hartig broodbeleg
Wanneer je boodschappen doet in de AH of Jumbo kun je vragen naar Bio Today. Dit merk heeft veel soorten noten- en zadenpasta’s. Héérlijk en gezond. Verder zijn fruitsoorten zoals banaan en avocado lekker op je brood en groeten als komkommer en paprika.
Vegetarische ‘vleeswaren’
Er zijn tegenwoordig veel vegetarische varianten op boterhamworst, filet americain en dergelijke in de supermarkt ❯ Als je ook let op ‘gezond’ broodbeleg, kijk dan altijd even naar de ingrediënten. Kant-en-klaar betekent meestal erg veel zout en toevoegingen. Dit geldt overigens voor zowel vleeswaren als vegetarische varianten daarop.
Kaas
Kaas, kwark en roomkaas kun je blijven eten als vegetarisch broodbeleg. Wil je strikt vegetarisch eten, let er dan op dat de kaas ‘vegetarisch gestremd’ is. *Dat betekent dat de kaas niet gemaakt is met stremsel uit de maag van een geslacht kalf. Wil je hier meer over weten, lees dan dit blog ❯
Zoet broodbeleg
Zoet broodbeleg is in de meeste gevallen vegetarisch. Let erop dat er geen gelatine in verwerkt is zoals in bijvoorbeeld sommige merken kokosbrood. Gelatine wordt vaak van de botten van geslachte dieren gemaakt. Wil je meer weten over gelatine, lees dan dit blog ❯. Meestal wordt in zoet beleg pectine als geleermiddel gebruikt. Dat komt uit planten en vruchten.
In veel merken appelstroop zijn suikerbieten verwerkt. Meestal meer dan appels 😉 Je hoort vaak dat appelstroop zo gezond is omdat het veel ijzer bevat, maar dat ijzer is afkomstig van de suikerbieten. Desalniettemin heerlijk op je boterham.
Jam (pectine), kokosbrood zonder gelatine, chocoladevlokken, honing, Calvé pindakaas… allemaal gewoon lekker door blijven eten.
Al het broodbeleg dat geen dierlijke vetten, gelatine, wei, weipoeder en lactose, dierlijke E-nummers zoals schellak E904 en karmijn(zuur) E120 bevat is vegetarisch broodbeleg. Wil je 100% zeker zijn, kijk dan naar het vega keurmerk. Maar mijn ervaring is dat veel beleg dit keurmerk nog niet heeft, maar wel vegetarisch is.
Tip: begin met het onderzoeken van het broodbeleg dat je vaak eet. Let’s say: kaas. Binnen één productgroep worden er vaak verschillende ingrediënten gebruikt, waardoor er altijd wel een vega versie voor jou is ❯