Basisgerechten, Bijgerecht, Hoofdgerechten vegetarisch, Kerst, Sauzen en dressings, Veganistisch
Vegetarische jus recept
Ingrediënten voor dit vegetarische jus recept
Voor 2 personen
Vegetarische jus recept
* 1 ui
* 1 wortel
* 1 steel selderij
* stukje prei
* 1 of meer knoflook
* 150 gram verse (gemengde) paddenstoelen of 20 gram gedroogde paddenstoel of 2 bouillon blokjes
* (Verse) rozemarijn, tijm en peterselie of naar smaak
* Zout en vers gemalen peper naar smaak
* 1 laurierblad, snufje paprikapoeder.
* 20 boter of olie om in te bakken
* Bloem
* Goede scheut witte of rode wijn of port of sherry
* 500 ml of groente of paddenstoelen bouillon
* Snufje nootmuskaat
* Eventueel Miso pasta (hatcho miso) of een scheut ketjap of tamari.
Bereiding van de vegetarische jus
Het maken duurt ongeveer 3 kwartier. Je kunt het één of twee dagen van te voren maken.
1. Als eerste maak je alle groente en de paddestoelen schoon en snijd het klein.
2. Laat de boter smelten in de pan of laat de olie warm worden.
3. Voeg de groente toe en laat het 20 minuten op zachte temperatuur garen.
4. Doe ook de verse kruiden en het laurierblad erbij en peper en zout.
5. Bak het tot de wortel gaar is.
6. Voeg dan de bloem toe, roer dat er 2 minuten goed door en roer er dan de wijn door. Als dat opgenomen is, doe je de bouillon erbij, goed roeren en laat het zo’n 10 pruttelen.
7. Doe er dan een snuf nootmuskaat en een scheutje tamari of ketjap (en eventueel de miso pasta) bij. Goed roeren en stamp de groente goed fijn met een aardappelstamper (je kunt het eventueel zeven voor gebruik) of met een staafmixer.
8. Laat nog een minuut of 2 pruttelen terwijl je af en toe roert.
Het wordt dikker als het afkoelt. Voor gebruik kun je het naar smaak verdunnen met water.
Eet smakelijk!