Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Paddenstoelen, Peulvruchten, Veganistisch
Vegetarische stroganoff met koolrabi salade en aardappelen
Je zou het niet zeggen, maar koolrabi is erg gezond. Het bevat bijvoorbeeld veel voedingsvezel, magnesium, calcium, kalium en vitamine C. Ook zou je denken dat het een wortel is, maar koolrabi groeit boven de grond. De ‘knol’ is een verdikking in de stengel van een koolplant. Koop liever een wat kleinere omdat deze minder vezelig zijn. Aan de frisheid van de bladeren kun je zien of de koolrabi vers is en de knol zelf moet stevig zijn. Alhoewel ze wat taaier zijn, kun je het blad en de stengels ook eten.
Ingrediënten vegetarische stroganoff met koolrabi salade en aardappelen
Voor 2 personen
Vegetarische stroganoff
* 1 doos champignons
* 1 grote ui
* 2 teentjes knoflook
* Olie om te bakken
* Ca. 1 el plantaardige bouillon of jusblokje
* Vers gemalen zwarte peper
* Mespuntje cayennepeper en paprikapoeder
* Scheutje ketjap
* 1 pot veldertjes of 100 gr gedroogde bonen
* 3 plakjes brie (deze is geschikt voor zwangeren. (Vegans: vegan room)
* Bosje peterselie
(* Eventueel 2 el cognac)
Koolrabi salade en aardappelen
* Aardappelen naar behoefte
* 1 koolrabi of 2 kleine
* Drupjes citroen
* 1 dikke el (vegan) mayo
* 1 afgestreken el mosterd
* Tijm of Provençaalse kruiden
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Voorbereiding van de vegetarische stroganoff met koolrabi salade en aardappelen
Als je gedroogde bonen gebruik, zet die dan ’s avonds in de week. ’s Morgens als je opstaat zet je ze op en voor je vertrekt zet je de pan met deksel in een deken. Als je thuiskomt zijn ze gaar.
1. Eerst snijd je de champignons in plakjes.
2. Laat dan de veldertjes uitlekken.
3. Intussen ontpit, schil en was je de aardappelen. Stoom/ kook de aardappelen gaar als je de koolrabi met een keukenmachine raspt. Als je dat met de hand doet zoals ik, zet de aardappelen dan pas op voor je gaat raspen.
4. Daarna schil, was en snijd je de ui door de helft en daarna in plakjes.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel die vervolgens even af en snijd de knoflook fijn.
6. Dan snijd je de stelen van de koolrabi af en ook een stukje van de boven- en onderkant. Was ze daarna schoon en vervolgens schil je ze tot het lichtgroene vruchtvlees. Als je ze klein koopt, hoef je ze eigenlijk niet te schillen. Rasp de koolrabi daarna fijn en doe het in een kom, waarna je er wat citroensap doorroert.
Bereiding van de vegetarische stroganoff met koolrabi salade en aardappelen
7. Laat dan een pan heet worden en verhit een goede scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de plakjes ui, terwijl je het af en toe doorroert.
8. Zet als de uien net glazig worden de warmtebron hoog en bak de champignons mee. Ze moeten lekker bruin aangebakken worden.
9. Hierna giet je er langzaam ongeveer een kopje water bij, zodat het water direct heet wordt. Roer daarmee het aanbaksel ook los.
10. Doe dan het bouillon poeder erbij, evenals de zwarte peper, cayennepeper, paprikapoeder en ketjap (en evtueel de cognac). Laat dit even inkoken op een bijna lage temperatuur.
11. Terwijl dat inkookt roer je de mayo, mosterd, Provençaalse kruiden, peper en zout door elkaar en roer dat door de geraspte koolrabi.
12. Doe vervolgens de veldertjes bij de champignons en de plakjes brie of room.
13. Giet daarna de aardappelen af.
14. Was dan de peterselie en sla dat droog, waarna je het grof hakt en roer dat door de champignons.
15. Breng daarna het geheel tenslotte eventueel nog op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk 🙂
Na het eten maak je je keuken spik en span met deze biologische keukenreinigers ❯