Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, w15
Venkel quiche uit de oven
Venkel, (venkelknol of knolvenkel) is een heel gezonde groente en smaakt wat naar anijs. Het is een witte knol groente met groene uitlopers en blad (veertjes, venkelkruid). Alles kan gegeten worden, ook de bloemen en zaden. Bewaar het groene blad voor een dipsaus in de diepvriezer. Venkel wordt dus gegeten als groente, maar ook als kruid. En het wordt zelfs gebruikt in bloemstukken. Venkel is zeker 2 dagen te bewaren in de koelkast.
Ingrediënten venkel quiche
Voor 2 personen
* 1 dikke venkelknol
* 1 ui
* 1 dikke knoflookteen
* Bakolie (olijf)
* 4 á 5 plakjes bladerdeeg
* 2 handen geraspte vegetarisch gestremde kaas
* 2 el roomkaas
* 2 á 3 eieren
* Handje broodkruimels
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Voorbereiding van de venkel quiche
1. Als eerste breng je water aan de kook voor de venkel. Daarna was je de venkel goed schoon met koud water. Verwijder dan bruine vlekjes eventueel met een dunschiller. Snijd de venkel doormidden en leg de helften met het snijvlak op een snijplank. Snijd ze daarna in dunne repen en kook ze een minuut of 5.
2. Dan vet je een ovenschaal licht in en verwarmt de oven voor op 200°C.
3. Schil, was en snijd daarna de ui in plakjes.
4. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook in plakjes.
Bereiding van de venkel quiche
5. Laat dan een pan heet worden en verhit daarin een goede scheut olie.
6. Giet de venkel af en laat goed uitlekken. Bewaar het vocht en drink het als thee.
7. Zet de warmtebron lager, fruit de ui en, als deze uitgelekt is, ook de venkel en dan de knoflook.
8. Intussen bestuif je je aanrecht met wat bloem, bestuif hiermee de bladerdeeg plakjes en rol de plakjes heel dun uit. Leg ze vervolgens in de schaal en prik gaatjes in de bodem.
9. Laat het ui/ venkel mengsel afkoelen terwijl je de kaas raspt. Doe een hand daarvan in een kom met ook de roomkaas, eieren, handje broodkruimels, peper en zout.
10. Schep het ui/ venkel mengsel op het bladerdeeg. Verdeel hierover eerst het ei-mengsel, daarna de rest van de geraspte kaas. Vouw wat blaadjes over de inhoud. Als je het helemaal dichtmaakt, prik er dan wat gaatjes in. Zet het ca. 30 minuten in de oven.
Eet smakelijk 🙂
Tip
- Heb je geen deegroller? Gebruik een fles om bijvoorbeeld bladerdeeg uit te rollen.
- Heb je een stukje over? Heerlijk de volgende dag (koud) bij de lunch.