Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch, W5
Venkel wortel stoofpot in sinaasappelsaus – Vegan
Venkel is een heel gezonde groente en smaakt wat naar anijs. Het is een witte knolgroente met groene uitlopers en blad (veertjes, venkelkruid). Alles kan gegeten worden, ook de bloemen en zaden.
Ingrediënten venkel wortel stoofpot in sinaasappelsaus
Voor 2 personen
Venkel wortel stoofpot
* Groente loempia’s
* 1 venkelknol
* 2 winterwortelen
* 1 sinaasappel
* Ca. 5 zoete aardappelen
* Kokos olie om te bakken
Kruiden
* 2 kruidnagelen (poeder)
* Ca. 1 el plantaardige bouillon
* Snufje versgeraspte nootmuskaat
* 1 stemgember bolletje (of een stukje verse met wat suiker)
* Snuf kaneel
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Voorbereiding van de venkel wortel stoofpot in sinaasappelsaus
1. Eerst was je de venkel goed schoon met koud water. Verwijder dan harde onderkant en eventuele bruine vlekjes met een dunschiller. Het groene blad (venkelkruid) gebruiken we voor de garnering. Snijd dan de venkel doormidden en leg de helften met het snijvlak op een snijplank en daarna snijd je ze in dunne repen.
2. Daarna schil je de wortel, snijd die eventueel in de lengte doormidden en daarna in plakjes.
3. Vervolgens was je de sinaasappel en rasp dan de schil, ongeveer 2 tl. Daarna pers je de sinaasappel.
4. Ten slotte schil, was en snijd je de zoete aardappelen in gelijke stukken die je dan gaar stoomt/ kookt.
Bereiding van de venkel wortel stoofpot
5. Laat dan een pan heet worden en verhit een goede scheut kokos olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de plakjes wortel, terwijl je het af en toe doorroert.
6. Intussen maal je de kruidnagelen fijn.
7. Roer dan de venkel door de wortelen, evenals de kruidnagel, bouillon, kaneel en snuf nootmuskaat.
8. Intussen snijd je de stemgember en roer dat met het sinaasappelsap ook door de venkel wortel stoof. Laat dit vervolgens ca. 10 minuten pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.
9. Bak terwijl dit gaart de loempia’s.
10. Breng daarna de stoof op smaak met peper en zout en strooi ten slotte de sinaasappelschil over het geheel.
Eet smakelijk 🙂
Ps: Ik heb het afsnijsel van de venkel en de schillen van de biologische wortel plus nog wat ‘afval’ dat ik had van een prei met water en bouillonblokje aan de kook gebracht. Dat heb ik een nacht laten trekken en van het vocht een soepje gemaakt.