Wist je dat
Verschil pizzadeeg flammenkuchendeeg
Wat is het verschil tussen pizza- en flammkuchendeeg?
Pizzadeeg
Vraag jij je dat ook wel eens af? Het antwoord is fijn voor diegenen die niet tegen gist kunnen. Want dat is het grootste verschil. In pizzadeeg is gist verwerkt en in flammkuchen niet.
Het lijkt alsof pizza’s al eeuwen bestaan, zéker al in de Romeinse tijd. Maar dat is niet zo. Men at ‘en libum’, grote platte broden van harde tarwe die werden gebakken op het gloeiende houtskool van de kachel.
In Napels werden in de 17e eeuw deegbodems gegeten met smaakmakers als knoflook, olie en grof zout. Op straat, want pizza was het voedsel voor ‘het volk’. De mastunicola was ‘de voorganger’ van de pizza, belegd met kaas, reuzel en basilicum. Pas in de 18e eeuw verschijnt de ons bekende tomaat op de pizza marinara met tomaat, knoflook, oregano en olie.
Toen, volgens de Napolitaanse overlevering, in 1772 de koning van Napels, Ferdinand van Bourbon, tegen de gewoonte in een pizza at, raakte de pizza in de mode.
Het officiële Napolitaanse pizzadeeg recept bestaat uit de ingrediënten:
1 liter water
50-55 gram zeezout
3 gram gist
1.7 / 1.8 kilo bloem type ’00’
Flammkuchen
Vraag jij je dat ook wel eens af? Het antwoord is fijn voor diegenen die niet tegen gist kunnen. Want dat is het grootste verschil. In pizzadeeg is gist verwerkt en in flammkuchen niet.
Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas. Dat ligt in het noordoosten van Frankrijk aan de linkeroever van de Rijn, waar het de grens met Duitsland vormt.
Het verhaal gaat dat met het deeg getest werd of de oven heet genoeg was. Het deeg werd belegd met zure room, uisnippers en spekblokjes en als het deeg na 3 minuten gaar bleek, dan was de oven heet genoeg. Bijkomend voordeel; de lunch was direct klaar.
Voor het deeg heb je nodig:
250 gr bloem
130 ml water
2 el olijfolie
een snufje zout
Besmeer het deeg met een mengsel van crème fraîche en sour cream, en leg er groente, gerookte speckjes, uiringen en/of geraspte kaas op. Kort en heet gebakken op 280 C. Na ca. 3 à 4 minuten is je flammkuchen klaar!