Aardappelgerechten, Burger, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch
Verse kruiden aardappelen met wortelrauwkost en DIY burger
Ingrediënten verse kruiden aardappelen met wortelrauwkost
voor 2 personen
* Aardappelen
* Boter of extra vierge olie
* Bos bieslook
* Peper
* Snufje zout, de tomaten zijn ook zout
* 1 bospeen
* Bos peterselie
* Halve el (vegan) mosterd
* 1 el witte balsamico azijn
* Vlierbloesemsiroop of een andere zoetstof naar smaak
* Versgemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Extra vierge olie
Witte bonenburger ❯
voor ca. 6 burgers:
800 gr witte bonen uit blik
* 1 ui
* 1 knoflookteen
* 2 el ketjap
* 3 el bloem
* 100 gr havermout
* 1 el massala (of andere kerrie)
* 1 tl kurkuma
* 1 tl dragon
* Vers gemalen peper
* Chilipoeder naar smaak
* Snufje foelie
* Snufje nootmuskaat
* Flinke knijp Marmite
Bereiding witte bonenburger
1. Verwarm je de oven voor op 180 graden als je de burgers in de oven wilt bakken.
2. Vervolgens pureer je de bonen, ui, knoflook en ketjap met de staafmixer tot een gladde puree in een kom.
3. Daarna voeg je alle overgebleven ingrediënten toe en roer je het tot een dik beslag. Laat het witte bonen beslag 5 minuten rusten.
4. De afwerking kan op verschillende manieren; in de oven (30 minuten, draai ze halverwege om en bak ze tot ze mooi lichtbruin zijn), bakken of een combinatie van die twee (20 minuten oven, afbakken in de pan)
5. Strooi op je aanrecht of bord een beetje havermout vlokken. Vet een bakplaat licht in. Schep een bolletje witte bonen-deeg op met twee lepels, dip het in de havermout en leg het op de bakplaat. Met de lepels duw je het deeg zachtjes in de vorm die je wilt. Vet de bovenkant licht in.
6. Bak daarna de burgers af zoals je wilt, zodat ze mooi lichtbruin worden.
Bereiding van de verse kruiden aardappelen met wortelrauwkost
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen waarna je ze in ca. 20 minuten gaar kookt.
2. In de tussentijd schil en was je de wortelen en schaaf de wortelen met de (kaas)schaaf.
3. Maak de vinaigrette: doe de mosterd, azijn, zoetstof, zout en peper in de kom. Roer het goed door met een garde totdat het een romig, samenhangend mengsel is. Als het mooi gemengd is, voeg je druppelsgewijs de olie toe, terwijl je blijft kloppen met je garde. Proef of je nog iets aan smaak moet toevoegen. Vermeng de vinaigrette met de wortelen.
4. Was daarna de bieslook en peterselie en hak beide in stukjes.
5. Vermeng de peterselie met de wortelen.
6. Giet de aardappelen af en doe ze weer in de pan met boter of olie en de bieslook. Lekker stampen tot een massa.
7. Maak eventueel een dip voor de burger. Op deze foto: mayo met wat water verdunnen en verse tuinkruiden erdoor roeren met versgemalen chili en zwarte peper.
Eet smakelijk 🙂