Amuse, Bijgerecht, Brunch, Hapje, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kerst, Sauzen en dressings, Veganistisch, Vleesvervangers, Voorgerecht, Winter recepten
Voorgerecht: faux gras met rode biet en appel
Ingrediënten faux gras rode biet en appel
Voor 2 personen
* 1 dikke el bruine suiker
* Balsamico azijn
* Rozijnenbolletje of notenbolletje of gewoon brood
* Ca 1 tl verse gember
* 1 appel
* Geklaarde kruidenboter of knoflook olie
* Snufje koek en speculaas kruiden of kaneelpoeder
* Voorgekookte bio rode bieten
* Faux Gras (Lidl) of andere vegetarische pate
(* Vers gemalen zwarte peper
* Snufje Keltisch zout naar smaak)
Bereiding Balsamico-crème
Dit kun je gedeeltelijk van te voren maken. De bieten en brood rondjes, appel in blokjes en met citroen overgieten tegen verkleuren. Het maken duurt ongeveer 20 minuten.
* Doe 8 el balsamico azijn in een klein pannetje. Voeg 1 el bruine suiker toe. Verwarm dit zachtjes tot de suiker gesmolten is en de azijn ongeveer tot het bijna tot de helft ingekookt is. Niet meer, want bij het afkoelen wordt het vanzelf dikker.
Proef of de smaak goed is, d.w.z. zoet met een beetje zuur. Te lang gekookt? Doe er wat druppels water bij.
Voorbereiding Faux Gras
1. Eerst giet je het vocht uit het zakje van de voorgekookte bietjes in een kom. Bewaar het vocht. Snijd een bietje in plakken van ca. 0,5 centimeter dik. Gebruik een ronde vorm om de plakken uit te snijden of snijd langs een ronde vorm zodat je straks van alles gelijke grote rondjes krijgt. Laat goed uitlekken.
2. Snijd het brood in plakken van 0,5 cm dik. Gebruik dezelfde ronde vorm om het brood rond uit te snijden of snijd langs de ronde vorm. Bak, grill of rooster de rozijnenbrood-rondjes en laat ze afkoelen. Als je gewoon brood gebruikt, doe er dan een klein beetje bruine suiker op.
3. Intussen schil je de gember en appel en snijd die in blokjes. Stoof ze in de gekruide boter. De appelstukjes moeten maar even bakken, niet zacht worden. Roer er een snuf kaneelpoeder door.
4. Snij je mes langs de paté rond het blikje faux gras en tik op de achterkant van het blik. Als het goed is valt het er dan (na veel tikken ;)) heel uit. Maak eventueel nog een gaatje in de bodem. Snijd hier 0,5 cm dikke plakken van en daarna dezelfde ronde vorm.
Samenvoegen
5. Leg één of meer rondjes per persoon gebakken rozijnenbord op een mooie schotel.
6. Leg hierop een plakje biet.
7. Hierop een plakje faux gras.
8. En als laatste laag de appeltjes.
9. Verdeel er wat Balsamico-crème over en serveer direct.
Eet smakelijk!