Wist je dat
Wat is volkoren? Brood, crackers, koekjes en andere graanproducten
Wat is volkoren?
Is je volkoren product wel écht volkoren?
Veel vegetariërs letten goed op hun voeding en kiezen daarom bewust voor volkoren producten. Een goede bron van vezels, vitamine A, B6 en B12, calcium, ijzer en magnesium.
Door volkoren producten te eten i.p.v. geraffineerde, verklein je de kans op hartziekten, een beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2.
Reden voor steeds meer consumenten om over te stappen naar volkoren.
Duurzaam geld verdienen
En, zoals dat gaat als er geld te verdienen is, speelt de voedingsindustrie hier handig op in.
Moest je eerder voor volkoren producten naar een natuurvoedingswinkel in een achteraf-straatje, nu liggen de schappen bij de grote supermarkten opeens vol met gezond volkoren. En nog veel goedkoper ook!
De consument vraagt om vezels en vraag creëert aanbod. Aanbod dat ons ‘healthy’ maakt met ‘100% natuurlijke vezels’. Dat we er ‘happy’ van worden vertelt de mooie story op de verpakking.
Snel geld verdienen
Maar hoe begaan met onze dagelijkse inname van dat gezonde volkoren is het gros van onze voedingsindustrie nou echt?
De wet over volkorenbrood
Als brood verkocht wordt als volkorenbrood kun je ervan uitgaan dat er ook echt 100% volkorenmeel in, zit zonder geraffineerde toevoegingen. Dit is wettelijk bepaald.
Maar geldt dat voor alle producten waar volkoren op staat?
Wat doe je met restjes volkoren brood ❯
Wie bedacht de ‘nieuwe definitie volkoren’
Je begrijpt het al; het antwoord is nee.
Behalve volkoren brood, mag een product volkoren heten, als het product uit 30% volkorenmeel bestaat en minder bloem bevat dan volkorenmeel.
Met andere woorden. Een knäckebröd met 31% volkoren tarwe, dat voor de rest bestaat uit geraffineerde toevoegingen zoals bloem, meel, moutmeel, paneermeel e.d. mag verkocht worden als ‘volkoren’.
Opvallend hierbij is, dat het gebruik van het woord ‘volkoren’ op andere producten dan brood, niet wettelijk bepaald is.
Bovenstaande definitie van volkoren is namelijk bedacht door grote voedingsfabrikanten.
Liever echt volkoren?
‘Volkoren’ op het pak blijkt vaak gebakken lucht. Het ruikt lekker, maar het levert geen vezels op.
Kijk daarom even bij de ingrediënten wanneer je weer een volkoren product koopt.
Ik weet niet of mijn stelling echt opgaat, maar producten waar geen percentages bijstaan leg ik sowieso weer terug. Een fabrikant die met trots zijn product als gezond volkoren product verkoopt, laat zien hoeveel volkoren het product bevat denk ik dan maar.
Verder kijk ik naar de rest samenstelling. Roggemeel, tarwe moutmeel, speltbloem aangevuld met zaden klinkt heel gezond, maar is niet volkoren.
En daar koop je het tenslotte voor.
Wil je weten wat voor vegetarisch broodbeleg ik gebruik, bekijk dit blog dan nog even ❯