TijdelijkOpHome, Vegetariër worden
Welke E-nummers zijn niet vegetarisch
Lijst* met E-nummers die (gedode) dieren bevatten
Beoordeel zelf of je deze E-nummers eten wilt.
E 100+
E120 Schildluizen.
E160a Carotenen. Hoewel carotenen meestal uit plantaardige bronnen zoals wortels worden gehaald, kunnen ze in zeldzame gevallen ook uit dierlijke bronnen worden gewonnen. Het is het beste om te controleren of de specifieke producent plantaardige bronnen gebruikt.
E160d Lycopeen. Dit wordt meestal gewonnen uit tomaten en andere rode vruchten, wat het vegetarisch maakt. Echter, als het synthetisch wordt geproduceerd, kan het gebruik van dierlijke ingrediënten in het productieproces niet volledig worden uitgesloten zonder verdere informatie van de producent.
E160e Beta-apo-8′-carotenal. Dit is meestal synthetisch en wordt afgeleid van carotenen. Hoewel het synthetisch is, moeten fabrikanten specificeren dat er geen dierlijke producten worden gebruikt in het productieproces om het 100% vegetarisch te verklaren.
E161b – Luteïne: Luteïne wordt doorgaans uit planten gewonnen, vooral groene bladgroenten en bloemen zoals goudsbloemen. Echter, sommige bronnen van luteïne kunnen afkomstig zijn van dierlijke producten zoals eidooiers. Het is belangrijk om de bron te verifiëren.
E161g – Canthaxanthine: Dit kan gewonnen worden uit verschillende bronnen, waaronder planten, schimmels en bacteriën, maar ook uit dierlijke bronnen zoals garnalen. Om zeker te zijn, moet je de bron van de canthaxanthine controleren.
E 300+
E304 – Ascorbylpalmitaat: Dit is een antioxidant gemaakt van ascorbinezuur (vitamine C) en palmitinezuur. Ascorbinezuur is vegetarisch, maar palmitinezuur kan afkomstig zijn van dierlijke of plantaardige bronnen. In de meeste gevallen wordt palmitinezuur tegenwoordig plantaardig verkregen, maar om absoluut zeker te zijn, moet je de bron controleren.
E 400+
Eigenlijk alle E-nummers van E400 – E499 bevatten gelatine of een afgeleide daarvan. Alhoewel gelatine meestal gewoon als ‘gelatine’ op de verpakking staat, toch handig om te weten. Gelatine wordt gewonnen uit slachtafval ❯
E 500+
E542 Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E570 Bevat misschien dierlijk vet.
E572 Bevat misschien dierlijk vet.
E573 Bevat misschien dierlijk vet.
E 600+
E626 Bevat misschien sardines.
E627 Bevat misschien sardines.
E628 Bevat misschien sardines.
E629 Bevat misschien sardines.
E630 Waarschijnlijk gemaakt uit vlees, sardines of bacteriën.
E631 Waarschijnlijk gemaakt uit vlees, sardines of bacteriën.
E632 Waarschijnlijk gemaakt uit vlees, sardines of bacteriën.
E633 Waarschijnlijk gemaakt uit vlees, sardines of bacteriën.
E634 Waarschijnlijk gemaakt uit vlees, sardines of bacteriën.
E635 Waarschijnlijk gemaakt uit vlees, sardines of bacteriën.
E640 Waarschijnlijk gemaakt uit botten en huid van slachtdieren
E 900+
E904 Gewonnen uit de uitscheiding van een vrouwelijke boomluis. Basis voor de waslaag die op citroenen gespoten wordt en in de farmaceutische industrie.
E913 Gewonnen uit schapenwol.
E920 Waarschijnlijk gewonnen uit haar van paarden, koeien, mensen en varkens.
E921 Waarschijnlijk gewonnen uit haar van paarden, koeien, en varkens.
E 1000+
E1000 Gewonnen uit rundergal.
E1518 Glycerol triacetaat (Triacetine). Dit is een oplosmiddel en emulgator dat meestal synthetisch wordt geproduceerd uit glycerol en azijnzuur. Glycerol kan afkomstig zijn van zowel plantaardige als dierlijke bronnen, maar de meeste commerciële glycerol is tegenwoordig plantaardig. Om zeker te zijn, moet je de bron controleren.
Deze lijst is misschien niet compleet. Dorina had al wat aanvullingen (“verdachte” e-nummers, zoals E160a Carotenen, E160d Lycopeen, E160e, E161b, E161g, E304 en E1518 Glycerol triacetaat.) Als jij nog meer aanvullingen hebt, wil je mij die dan doorgeven?