Burger, DIY, Eenpansgerecht / stamppot, Hapje, Hoofdgerechten vegetarisch, Ovengerechten, Peulvruchten, Veganistisch
Witte bonenburger voor 0,25ct per stuk.
Ingrediënten witte bonenburger
voor ca. 6 burgers:
800 gr witte bonen uit blik
* 1 ui
* 1 knoflookteen
* 2 el ketjap
* 3 el bloem
* 100 gr havermout
* 1 el massala (of andere kerrie)
* 1 tl kurkuma
* 1 tl dragon
* Vers gemalen peper
* Chilipoeder naar smaak
* Snufje foelie
* Snufje nootmuskaat
* Flinke knijp Marmite (of zout)
Bereiding witte bonenburger
1. Als eerste verwarm je de oven voor op 180 graden als je de burgers in de oven wilt bakken.
2. Vervolgens pureer je de bonen, ui, knoflook en ketjap met de staafmixer tot een gladde puree in een kom.
3. Daarna voeg je alle overgebleven ingrediënten toe en roer je het tot een dik beslag. Laat het witte bonen beslag 5 minuten rusten.
4. De afwerking kan op verschillende manieren; in de oven (30 minuten, draai ze halverwege om en bak ze tot ze mooi lichtbruin zijn), bakken of een combinatie van die twee (20 minuten oven, afbakken in de pan)
5. Strooi op je aanrecht of bord een beetje havermout vlokken. Vet een bakplaat licht in. Schep een bolletje witte bonen-deeg op met twee lepels, dip het in de havermout en leg het op de bakplaat. Met de lepels duw je het deeg zachtjes in de vorm die je wilt. Vet de bovenkant licht in.
6. Bak daarna de burgers af zoals je wilt, zodat ze mooi lichtbruin worden.
Eet smakelijk!
Tips:
- Bak ze 20 minuten in de oven en bewaar ze in de vriezer. Na het ontdooien bak je ze af in de pan.
- Soms heb je tijdens het koken even ‘loze tijd’ omdat er bijvoorbeeld iets in de oven staat. Als je dan deze burgers maakt, kun je ze invriezen en zijn ze vast klaar voor gebruik.
- Ook lekker als borrelhapje; maak er kleine bolletjes van.
- Lekker bij je aardappelen en groente of op een met rauwkost belegd broodje en wat home made tzaziki of kruidenmayo.
- Ik heb het niet geprobeerd, maar het zijn stevige burgers, dus vast geschikt voor op de BBQ. Je kunt dan wat kleinere bolletjes maken.