Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas
Witte kool rolletjes gevuld met baked beans
Er lag nog een stuk witte kool en een blikje baked beans. Die producten heb ik in dit recept gecombineerd.
Ingrediënten witte kool rolletjes gevuld met baked beans
Voor 2 personen
* 1 blikje baked beans
* 4 á 5 aardappelen
* 1 witte kool
* 2 uien
* Keltisch zout
* 2 handen oud brood (kruimels)
* Vers geraspte nootmuskaat
* Himalaya zout
* Vers gemalen peper
* 1 laurierblad
* 1 knoflookteen
* 2 maggi blokjes
Voorbereiding van de witte kool rolletjes gevuld met baked beans
1. Als eerste laat je de baked beans uitlekken in een zeef met een kom eronder. De saus gebruiken we straks.
2. Daarna schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en stoom / kook ze in ca. 15 minuten gaar.
3. Intussen was je de witte kool, verwijder eventueel het buitenste blad. Snijd, afhankelijk van de grootte, de helft van de kool in de lengte af. Van dit stuk verwijder je de onderkant waardoor er zo weinig mogelijk harde nerf overblijft. Let wel op dat het overgebleven stuk groot genoeg is om te vullen.
4. Pel dan een paar lagen blad van de kool. Leg deze daarna over de aardappelen in de pan. Als de witte kool niet bij de aardappelen past, kook dan eerst een beetje water voor je de bladeren erin legt. Stoom / kook ongeveer 5 minuten.
5. Terwijl dat opstaat, snijd je de onderkant met de nerven in héél fijne reepjes. Snijd minstens een dikke hand vol aan reepjes.
6. Dan schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in dunne plakjes.
Giet de aardappelen en witte kool bladeren af als ze gaar zijn, laat ze uitdampen/ uitlekken.
7. Laat een pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron bijna laag en fruit de plakjes ui.
8. Als de uien glazig zijn, roer je de witte kool reepjes erdoor.
9. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil. Spoel het even af en snijd de knoflook fijn. Bak de knoflook mee met het ui mengsel.
10. Voeg ook het laurierblad toe, één verkruimeld bouillon blokje, nootmuskaat en (lekker veel) peper.
11. Bak, als de witte kool reepjes wat zacht zijn geworden, de baked beans nog even mee. Doe daarna de warmtebron uit.
12. Haal eerst het laurierblad eruit en doe daarna het mengsel en de aardappelen in een kom. Dan doe je een goede scheut water in de pan waar je de koolreepjes in hebt gebakken, zodat er ongeveer een cm water is. Meng er de saus van de baked beans, het laurierblad en een verkruimeld Maggi blokje door en verwarm het.
13. Zet intussen de staafmixer een paar keer op het aardappel/ bonen mengsel in de kom, telkens een stukje verder, maar laat het wel gedeeltelijk grof.
Bereiding van de witte kool rolletjes
14. Vervolgens leg je een koolblad neer. Leg dan een plukje van het mengsel in het midden en druk dat met je vingers goed aan en in model. Vouw dan de zijkanten van de witte kool om het mengsel heen en ‘veeg’ de lucht er met je vingers uit. ‘Vouw’ de randjes goed dicht terwijl je het pakketje in vorm drukt. Prik desnoods een saté-prikker om het bij elkaar te houden. Leg elk pakketje, vanuit het midden, in de pan, stijf naast elkaar.
15. De vulling die je overhebt, leg je er in een kring omheen.
16. Dan doe je de deksel half op de pan en laat dit in elk geval nog 10 minuten pruttelen. Kijk af en toe of er nog net voldoende vocht is.
17. Schep dan wat van de vulling op, haal de rolletjes er voorzichtig uit en leg ze op de vulling.
Eet smakelijk! 🙂
Tips
- Kook meer aardappelen, laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast. Ze zijn daardoor ook beter verteerbaar. Je kunt ze dan weer gebruiken voor dit gestoofde koolrabi recept ❯